Benjamin Netanyahu se adresează Congresului SUA

Spread the love

Benjamin Netanyahu se adresează Congresului SUA „Israelul va lupta până va elimina Hamas în Gaza şi va aduce ostaticii acasă.

Asta este victoria.

După victorie vom reconstrui Gaza.

Nu vrem să reocupăm, dar să facem în aşa fel încât Gaza să nu mai fie un pericol pentru Israel.

Va avea administraţie civilă palestiniană, care să nu aibă intenţii rele cu Israelul.

Demilitarizarea Gazei va aduce pace şi prosperitate.

Asta e viziunea mea pentru Gaza”, a spus el.

Vezi mai multe articole din categoria externe Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe fostul preşedinte Donald Trump pentru sprijinul său acordat Israelului, menţionând în special mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Netanyahu şi-a exprimat uşurarea că Trump a scăpat nevătămat după tentativa de asasinat şi a condamnat violenţa politică în democraţii.

Criticii, însă, au legat retorica trecută a lui Netanyahu de asasinarea fostului lider israelian Yitzhak Rabin.

Netanyahu a pledat pentru formarea unei alianţe regionale pentru a contracara influenţa Iranului, sugerând să fie numită ”Alianţa lui Abraham (Avraam).

” El le-a mulţumit atât preşedintelui Joe Biden, cât şi fostului preşedinte Trump pentru eforturile lor de a promova normalizarea relaţiilor între Israel şi alte ţări din Orientul Mijlociu.

Netanyahu le-a mulţumit politicienilor americani de pe ambele părţi ale spectrului politic pentru sprijinul lor constant, mai ales în contextul atacurilor escaladate de rebelii Houthi din Yemen.

El a subliniat că America ”ne susţine” în timp ce Israelul se apără pe mai multe fronturi.

  Concentrându-se pe tensiunile cu Hezbollah, Netanyahu a avertizat că Israelul ar putea recurge la acţiuni militare dacă eforturile diplomatice eşuează.

El a descris evacuarea a zeci de mii de israelieni de lângă graniţa cu Libanul şi a promis că va restabili securitatea.

Abordând criza umanitară din Gaza, Netanyahu a susţinut că Israelul depăşeşte cerinţele dreptului internaţional pentru a evita victimele civile.

În ciuda acestor afirmaţii, grupurile pentru Drepturile Omului acuză Israelul că ţinteşte civili şi cauzează deplasarea masivă şi distrugerea în Gaza.

Netanyahu a afirmat că majoritatea americanilor susţin acţiunile Israelului, respingând propaganda Hamas.

Cu toate acestea, sondajele indică opinii mixte, cu o parte semnificativă a americanilor dezaprobând acţiunile Israelului în Gaza şi susţinând un armistiţiu permanent.

Netanyahu a criticat protestele studenţilor împotriva acţiunilor Israelului în Gaza şi a condamnat administratorii colegiilor pentru că nu au intervenit împotriva acestor proteste.

El a legat sentimentele anti-Israel de o creştere a antisemitismului la nivel global.

Netanyahu i-a etichetat pe protestatarii pro-Palestina ca susţinători ai Hamas şi i-a îndemnat să se ruşineze.

El se confruntă cu acuzaţii de crime de război de la Curtea Penală Internaţională.

În timp ce Netanyahu lăuda soldaţii israelieni, Poliţia Capitoliului a folosit spray cu piper împotriva protestatarilor pro-Palestina aproape de Capitoliu.

Mii de oameni au scandat ”libertate, libertate pentru Palestina” în timpul confruntării.

Mai multe rude ale captivilor din Gaza au părăsit discursul lui Netanyahu, în ciuda promisiunii acestuia de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor.

Aceasta a avut loc în contextul acuzaţiilor că Netanyahu ar fi împiedicat eforturile de a încheia războiul în schimbul eliberării acestora.

Netanyahu i-a mulţumit preşedintelui Biden pentru sprijinul acordat după atacul din 7 octombrie, evidenţiind acţiunile lui Biden de a descuraja un război mai amplu şi vizita sa în Israel ca un gest semnificativ.

Netanyahu a lăudat captivii din Gaza şi familiile acestora, promiţând că nu va înceta până când toţi vor fi eliberaţi.

El a repetat afirmaţiile despre atrocităţile comise de Hamas, deşi unele rapoarte au pus sub semnul întrebării veridicitatea anumitor detalii.

Netanyahu a caracterizat conflictul din Gaza ca o luptă între barbarie şi civilizaţie, subliniind necesitatea ca America şi Israelul să stea împreună pentru a triumfa.

Netanyahu şi-a exprimat recunoştinţa faţă de liderii Congresului american pentru invitaţia de a vorbi, marcând a patra sa adresare către acest corp legislativ.

Netanyahu a primit aplauze puternice la intrarea în cameră, deşi unii membri au fost auziţi huiduind în fundal.

 

Lasă un răspuns