Panouri fotovoltaice, montate pe clădirile publice din Cluj-Napoca. Emil Boc: „Clujul este primul oraș din România care va fi neutru din punct de vedere climatic”.

Spread the love

  Edilul Emil Boc, împreună de viceprimarii Olah Emese și Dan Tarcea, a făcut o prezentare a panourilor fotovoltaice montate pe clădirile publice din municipiu în 2024.

Doar pe acoperișul Parkingului Haședeu, situat pe strada Păstorului, au fost montate 115 panouri fotovoltaice, cu o putere de 395 KW.

Primăria Cluj-Napoca a derulat în acest an un amplu program, finanțat în proporție de 85% din fonduri norvegiene, de montare panouri fotovoltaice pe clădirile publice ale municipiului.

Astfel, până în prezent au fost montate panouri fotovoltaice pe patru clădiri publice din oraș: Parkingul Hașdeu, Parkingul din Mărăști, Liceul Teologic Adventist „Maranatha”, Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”.

Potrivit administrației locale, panourile fotovoltaice montate pe cele patru clădiri publice reprezintă echivalentul a 3.

300 de copaci plantați pe an sau 2.

200.

000 km parcurși cu o mașină electrică pe baza energiei produse de aceste panouri fotovoltaice doar de pe patru clădiri.

 „Acest proiect este finalizat, panourile fotovoltaice sunt finalizate.

Am făcut o investiție din fonduri norvegiene și fonduri locale de peste 1 milion de lei, iar prin aceasta încercăm să promovăm în continuare energia verde, nepoluantă.

 Toate acestea în contextul în care Clujul are ca obiectiv să fie primul oraș din România care să fie neutru din punct de vedere climatic, în primele 100 orașe din UE care să atingă acest obiectiv până în 2030, conform planului asumat cu Comisia Europeană.

 Pentru a atinge acest obiectiv de a fi neutru din punct de vedere climatic, aceasta presupune diminuarea gazelor cu efect de seră din oraș, adică să diminuezi poluarea cât mai mult cu putință prin montarea de panouri fotovoltaice, prin modalități alternative de transport la mașină, prin reabilitarea clădirilor de locuit, prin plantarea de arbori și amenajarea de spații verzi, prin spații pietonale, prin promovarea industriilor verzi, nepoluante.

 Pentru aceasta trebuie să avem o politică locală, dar și o schimbare de atitudine a cetățenilor pentru ca acest obiectiv să se realizeze”, a explicat, marți, primarul Emil Boc în cadrul unei conferințe de presă de prezentare a panourilor fotovoltaice de pe clădirile publice din municipiul Cluj-Napoca.

 Primăria Cluj-Napoca intenționează să planteze panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din oraș.

„Cu alte cuvinte, dacă n-am fi pus aceste panouri fotovoltaice pe cele patru clădiri publice, ar fi trebuit să plantăm 3.

300 de copaci ca să absoarbă gazele cu efect de seră necesare producerii energiei produse acum de panourile fotovoltaice.

 Această energie este verde, nepoluantă, ne ajută foarte mult să ne întărim aspectul acesta de calitate a vieții în oraș.

Obiectivul Clujului, pe lângă cele amintite, care au ca țintă anul 2030 în privința neutralității climatice, este să montăm panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din oraș”, a mai explicat Emil Boc.

În prezent, treisprezece clădiri publice din municipiu au montate panouri fotovoltaice: *Baza Sportivă Gheorgheni*Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”*Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”*Liceul cu Program Sportiv*Liceul Tehnologic „Alexandru Borza”*Piața Ira*Piața Grigorescu*Parkingul Hașdeu, *Parkingul din Mărăști, *Liceul Teologic Adventist „Maranatha”, *Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”*Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”*Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”De altfel, în Cluj-Napoca mai funcționează alte două parcuri fotovoltaice: un parc situat pe strada Plevnei, gestionat de Termoficare Napoca S.

A.

, altul situat în zona Lomb (CREIC).

„Toate aceste 15 entități – cele două parcuri fotovoltaice, plus cele 13 clădiri dotate cu panouri fotovoltaice, reprezintă echivalentul plantării a 14.

400 de copaci pe an sau echivalentul a 12.

500.

000 km parcurși cu o mașină electrică ori echivalentul consumului a 915 apartamente din municipiul Cluj-Napoca”, potrivit datelor prezentate de Emil Boc.

 În plus, în prezent, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt 32 de clădiri – creșe, grădinițe și școli care, în cadrul proiectului de reabilitare energetică au prevăzută și componenta de montare a panourilor fotovoltaice, investiție în valoare de 90 de milioane de euro (45.

000.

000.

euro prin fonduri europene, plus 45.

000.

000 de euro de la bugetul local).

 De asemenea, Emil Boc a amintit de un alt proiect de realizare a unui parc fotovoltaic în Valea Chintăului.

 „Mai avem un proiect pentru un parc fotovoltaic, pe Valea Chintăului, care a fost depus deja.

 Obiectivul este ca pe toate clădirile publice, unde condițiile permit, să montăm panouri fotovoltaice și politică publică de încurajare a cetățenilor să monteze panouri fotovoltaice pe case, prin programul „Casa Verde”, dar nu numai.

Și noi, de la nivel local, sprijinim cu tot ce este posibil, prin autorizații emise rapid, montarea de panouri fotovoltaice pe case, ca o politică generală a orașului”, a adăugat primarul Emil Boc.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns