Germania ia măsuri pentru a proteja sistemul judiciar în contextul ascensiunii extremei drepte

Spread the love

Partidele politice principale din Germania s-au angajat să protejeze mai bine Curtea Constituţională a ţării de influenţa politică a partidelor extremiste, precum Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreaptă.

Germania ia măsuri pentru a proteja sistemul judiciar în contextul ascensiunii extremei drepte Partidele aflate la guvernare au obţinut sprijinul necesar din partea opoziţiei conservatoare din Bundestag (Parlamentul Germaniei) pentru a înscrie în Constituţie normele care reglementează sistemul judiciar german, notează POLITICO.

„Astăzi este o zi bună pentru ordinea constituţională şi cultura democratică din ţara noastră”, a declarat marţi ministrul Justiţiei Marco Buschmann reporterilor la Berlin.

Vezi mai multe articole din categoria externe Până acum, orice modificare avea nevoie de o majoritate simplă, însă odată ce normele vor deveni oficiale, modificările vor necesita sprijinul a două treimi din legislatori.

Acordul ilustrează îngrijorarea crescândă în rândul multor germani cu privire la ascensiunea partidului Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, care a câştigat în popularitate chiar dacă a devenit mai radical.

Vecinul Germaniei, Polonia, serveşte drept exemplu despre cum ar putea arăta puterea judiciară dacă ar fi preluată de către forţele de extremă dreapta, scrie Deutsche Welle.

În acest sens, criza reformei judiciare din Polonia a declanşat o acţiune în Germania.

Partidul populist Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, care a condus ţara timp de opt ani, până în decembrie 2023, a supus sistemul judiciar naţional unui control politic din ce în ce mai strict, refuzând, de exemplu, să numească judecători aleşi şi numind în schimb judecători consideraţi mai apropiaţi de guvern.

Constituţia Germaniei de după cel de-al Doilea Război Mondial a fost creată în 1949 şi a fost concepută pentru a evita repetarea trecutului nazist, când Adolf Hitler a fost numit cancelar în ciuda faptului că partidul nazist a obţinut doar o treime din voturi.

Constituţia conţine dispoziţii menite să împiedice orice partid antidemocratic să utilizeze mijloace democratice pentru a ajunge la putere.

Partidelor considerate antidemocratice li se poate retrage finanţarea de la stat sau li se poate interzice complet.

În prezent, partidul AfD se află pe locul al doilea în sondajele de opinie la nivel national, iar în multe regiuni din fosta Germanie de Est, unde vor avea loc trei alegeri de stat în septembrie, acesta se află pe primul loc.

Lasă un răspuns