O fostă deputată naţionalistă ucraineană a fost împuşcată mortal în Lviv

Spread the love

Andreea Tobias O fostă deputată naţionalistă ucraineană care a făcut adesea declaraţii deschise în apărarea limbii ucrainene a murit după ce a fost împuşcată de un bărbat în oraşul său natal Lviv.

O fostă deputată naţionalistă ucraineană a fost împuşcată mortal în Lviv Iryna Farion, în vârstă de 60 de ani, a fost pentru scurt timp membră a parlamentului ucrainean din partea partidului ultranaţionalist Svoboda şi a stârnit controverse pentru că reproşa oficialilor şi personalului militar că vorbesc limba rusă, notează AFP.

„A reieşit că Iryna Farion a murit în spital.

Medicii au făcut tot posibilul, dar rana ei a fost incompatibilă cu viaţa”, a declarat primarul din Lviv, Andriy Sadovyi, într-o postare pe Telegram.

„Am spus întotdeauna că nu mai există niciun loc sigur în Ucraina.

Dar să ai o crimă atât de neruşinată, îndrăzneaţă.

Criminalul trebuie să fie găsit”, a spus el.

Vezi mai multe articole din categoria externe Un bărbat înarmat necunoscut ar fi împuşcat-o pe Farion vineri seara, potrivit biroului procurorului general al Ucrainei.

„Victima a fost dusă la spital în stare critică, cu o rană prin împuşcare la cap”, a precizat acesta.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că a primit informaţii privind asasinarea lui Farion şi că sunt verificate „toate camerele de supraveghere disponibile”.

Farion a fost unul dintre cei mai vehemenţi apărători ai limbii ucrainene, pierzându-şi slujba de profesor la o universitate din Lviv după ce a declarat că „nu poate numi” ucraineni soldaţii care vorbeau rusa.

Ulterior, ea a fost reintegrată în urma unei hotărâri judecătoreşti pronunţate la Lviv, în vestul ţării.

De la obţinerea independenţei în 1991, Ucraina a depus eforturi legislative pentru promovarea limbii sale naţionale, care a fost suprimată şi adesea marginalizată în favoarea limbii ruse în timpul regimului sovietic.

Lasă un răspuns