Kremlinul este cu ochii şi pe NATO şi România. Rusia ameninţă cu dislocarea de arme nucleare la graniţa sa de vest, după anunţul SUA privind mutarea unor arme hipersonice în Germania.

Spread the love

Andreea Soare Se pare că nu a durat prea mult timp până când Rusia a ieşit cu o nouă ameninţare la adresa statelor NATO.

Serghei Riakbov, ministrul adjunct al afacerilor externe din Rusia, a transmis, joi, că Moscova ar putea disloca rachete nucleare la graniţa sa vestică, pentru a răspunde deciziei SUA de a disloca arme cu rază lungă de acţiune în Germania.

Kremlinul este cu ochii şi pe NATO şi România.

Rusia ameninţă cu dislocarea de arme nucleare la graniţa sa de vest, după anunţul SUA privind mutarea unor arme hipersonice în Germania.

SUA au luat decizia, la summitul NATO de la Washington, de a muta în Germania o serie de arme cu rază lungă de acţiune (rachete SM-6, Tomahawk şi arme hipersonice), începând cu 2026.

La acel moment, Rusia a transmis că va răspunde pe măsură mutării de echipamente militare occidentale tot mai aproape de teritoriul rus.

Astfel, joi, ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a spus că Moscova nu exclude posibilitatea de a disloca aceste rachete nucleare în Kaliningrad, care a „atras mult timp atenţia nesănătoasă a oponenţilor noştri”, făcând referire la Occident.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Kaliningradul nu este o excepţie cu privire la determinarea noastră 100% de a face totul pentru a-i respinge pe cei care ar putea să aibă planuri agresive şi care ar putea încerca să ne provoace să facem anumiţi paşi care nu sunt de dorit şi care ar putea complica lucrurile (n.

r.

dislocarea de arme nucleare)”, a spus Riabkov.

Dislocarea de astfel de arme în Kaliningrad ar trimite, cu siguranţă, un mesaj puternic aliaţilor NATO şi ar putea duce şi la o nouă cursă a înarmării, însă experţii cred că dislocarea de astfel de arme ar fi imediat vizibilă pentru structurile de supraveghere ale NATO.

În seria declaraţiilor alarmante făcute de liderii de la Kremlin este inclusă şi cea făcute de Dmitri Peskov, ieri, care a spus că Rusia este „atentă la Bulgaria şi România” în ceea ce priveşte activităţile din Marea Neagră.

Acesta a răspuns la o întrebare a unui jurnalist legată de noua strategie maritimă a Ucrainei, lansată ieri de Kiev, şi a spus că prezenţa mare a navelor NATO în regiunea Mării Negre îngrijorează Federaţia Rusă.

Prin noua strategie maritimă a Mării Negre adoptată de Ucraina s-ar cere şi o prezenţă permanentă NATO în Marea Neagră, aceasta fiind şi o idee susţinută, prin 2016, de preşedintele Iohannis, dar abandonată la scurt timp de la lansarea în spaţiul public.

Dmitri Peskov spune că prezenţa în Marea Neagră a statelor care nu au deschidere la această mare este reglementată de Convenţia de la Montreaux şi că Turcia, responsabilă de îndeplinirea acestei convenţii, îşi face treaba foarte bine.

Orice schimbare în acest sens ar deranja, însă, Rusia şi ar fi văzută drept o ameninţare.

Lasă un răspuns