Laura Buciu Laura Buciu Soarta politică a Ursulei von der Leyen va fi hotărâtă joi, când Parlamentul European va decide dacă o alege sau nu pentru un nou mandat de cinci ani în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, conform Reuters.
Parlamentul UE decide azi cu privire la al doilea mandat al Ursulei von der Leyen Votul va determina dacă va exista continuitate în instituţia-cheie a Uniunii Europene într-o perioadă de provocări externe şi interne – inclusiv sprijinul tot mai mare pentru partidele politice de extremă dreaptă şi eurosceptice din blocul celor 27 de naţiuni.
În lipsa unui candidat alternativ evident, susţinătorii lui von der Leyen au prezentat votul drept o alegere între stabilitate şi haos, deoarece respingerea sa ar crea un blocaj politic.
„S-ar considera că se întinde covorul pentru extrema dreaptă”, a declarat Sean Kelly, un deputat european din grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European al lui von der Leyen, cu privire la posibilitatea ca Parlamentul să o respingă.
Vezi mai multe articole din categoria politic Von der Leyen, în vârstă de 65 de ani, îşi va prezenta planurile pentru un al doilea mandat într-un discurs susţinut joi, pornind de la un prim mandat în care a supervizat cel mai mare pachet de politici privind schimbările climatice din lume, un răspuns al UE de 800 de miliarde de euro (875 de miliarde de dolari) la pandemia COVID-19 şi 14 runde de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a invaziei acesteia din Ucraina.
Chiar şi în rândul criticilor, există un apetit scăzut pentru crearea unui vid de conducere în Europa cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, unde o victorie a republicanului Donald Trump ar putea răsturna unitatea occidentală în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei.
Dar cifrele rămân strânse.
Von der Leyen, mamă a şapte copii şi prima femeie care a condus Comisia, are nevoie de sprijinul a cel puţin 361 de deputaţi din cei 720 de membri ai Parlamentului UE.
Cele trei grupuri centriste care se aşteaptă să o susţină au un total de 401 deputaţi.
Dar se aşteaptă ca unii dintre ei să nu o voteze şi să i se opună în cadrul votului secret.
Pentru a trece cu uşurinţă, ea ar putea avea nevoie de sprijinul unor părţi ale grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), format din 78 de membri, sau al celor 53 de deputaţi ai Verzilor.
„Avem nevoie de acel mesaj că ne bazăm pe actuala „afacere verde” şi că nu vom da înapoi”, a declarat Bas Eickhout, copreşedintele grupului legislativ al Verzilor, cu privire la condiţiile pentru susţinerea sa.