Cresc atacurile ISIS în Irak şi în Siria. CENTCOM: Grupul terorist îşi recâştigă puterea

Spread the love

Numărul atacurilor revendicate de Statul Islamic în Irak şi Siria este dublu anul acesta faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, indicând faptul că grupul terorist vrea să recâştige puterea, scrie Stars and Stripes, cu referire la un comunicat al Comandamentului Central al SUA.

Cresc atacurile ISIS în Irak şi în Siria.

CENTCOM: Grupul terorist îşi recâştigă puterea În primele şase luni ale anului, ISIS a revendicat 153 de atacuri în aceste două ţări, Irak şi Siria, şi „vrea să-şi reconstituie forţele după mai mulţi ani de capabilităţi reduse”, mai transmite CENTCOM.

Anunţul CENTCOM apare după ce, în martie, Michael Erik Kurilla, şeful comandamentului, a dat vina pe creşterea numărului atacurilor ISIS din cele două ţări, după ce forţele SUA au fost atacate de facţiunile susţinute de Iran.

Printre acestea se numără şi atacul cu drone de pe 28 ianuarie asupra bazei americane din Iordania, care a dus la moartea a trei militari americani şi rănirea altor 40.

Vezi mai multe articole din categoria externe Kurilla mai spune şi că „această creştere a numărului atacurilor ISIS demonstrează gravitatea întreruperii efortului internaţional de a învinge permanent grupul”.

Şi analiştii avertizează asupra refacerii grupului terorist, în special în Siria.

În 2023, ISIS a desfăşurat cel puţin 215 atacuri în Siria, cu o creştere de 168% faţă de 2022.

Se pare că aceştia nu doar că au intensificat atacurile, dar şi-au schimbat şi tacticile.

La nivel mondial, ISIS a revendicat 1.

121 de atacuri din martie 2023 până în martie 2024, mai scrie Stars and Stripes, iar 70% dintre acestea au fost desfăşurate în afara Irakului sau Siriei.

În ciuda creşterilor din ultimul an, faţă de anii anteriori, s-a observat un trend descendent, întrucât din martie 2019 până în martie 2020 au avut loc 3.

301 atacuri, dintre care doar 35% au fost în afara celor două ţări.

CENTCOM a mai transmis şi că, din ianuarie până în prezent, SUA şi membrii coaliţiei internaţionale din Irak şi Siria au desfăşurat 196 de operaţiuni, care au dus la moartea a 44 de membri ISIS şi arestarea altor 166.

Lasă un răspuns