Ce înseamnă, de fapt, „temperatura resimțită” și de ce este importantă pentru noi?

Spread the love

  Temperatura resimțită, un subiect ce stârnește multe controverse, tocmai pentru că nu se știe exact ce este și cum ne poate ajuta pe noi calcului corect al acesteia.

  Administrația Națională de Meteorologie (ANM) modifică în fiecare oră harta temperaturii resimțite pentru fiecare oraș în parte, însă mulți dintre noi nu prea înțelegem de ce este atât de relevantă pentru noi.

Te-ai gândi că un termometru te-ar ajuta mai mult să măsori temperatura decât o hartă a temperaturii resimțite, însă acestea sunt două chestii diferite.

 Indiferent de ce tip de termometru vorbim, fie el de cameră, de alimente sau de corp, acesta este un dispozitiv pentru a măsura temperatura, principiul de bază fiind măsurarea gradului de căldură a unui obiect sau a unui mediu.

Fie că folosește mercur, radiație infraroșie sau tehnologie digitală, termometrul va oferi o măsurare precisă a temperaturii, ce poate fi utilizate în numeroase aplicații, precum monitorizarea temperaturii în medicină, în industrie sau acasă.

 Mai mult decât atât, în cazul măsurării temperaturii mediului, termometrele atât de interior, cât și de exterior sunt extrem de variate, în funcție de principiul de funcționare, de mărime, dar și de locul exact de folosire.

Astfel că dacă folosim unul electronic, analog sau cu lichid, vom putea menține un mediu propice activității de zi cu zi, cum ar fi gătitul.

 Dacă un termometru ne arată câte grade sunt afară, temperatura resimțită este măsurătoarea subiectivă a modului în care este percepută temperatura aerului de corpul nostru, în funcție de factorii meteorologici.

 Spre exemplu, o zi cu 20 de grade Celsius și o adiere ușoară se va simți mai caldă decât o zi cu 20 de grade Celsius și vânt puternic.

 De asemenea, există și un formulă matematică pentru a calcula temperatura resimțită.

Temperatura resimțită corelează următorii parametri înregistrați orar la stațiile meteorologice:Temperatura resimțită ne poate ajuta mai mult decât ați crede.

Ne putem alege vestimentația, activitățile în aer liber și să ne luăm măsurile necesare pentru evitarea disconfortului termic doar prin aflarea temperaturii resimțite în acel moment.

 Foarte important de reținut este că temperatura resimțită poate fi semnificativ mai mică sau mai mare decât temperatura aerului.

De exemplu, într-o zi în care prognoza meteo indică 18°C, vânt puternic și cer senin, temperatura resimțită poate fi de doar 10°C.

Pe de altă parte, într-o zi cu 18°C, umiditate ridicată și cer complet acoperit cu nori, temperatura resimțită poate fi de 25°C.

În concluzie, temperatura resimțită este un instrument important pentru a înțelege cum ne va afecta vremea.

Cunoașterea temperaturii resimțite ne poate ajuta să ne luăm măsuri de precauție pentru a ne menține confortabil și în siguranță.

Articol scris de Ilinca DandocziCitiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.

com CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns