Armata israeliană începe recrutarea elevilor de seminar ultra-ortodocşi săptămâna viitoare

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Armata israeliană va începe săptămâna viitoare procesul de recrutare a candidaţilor din comunitatea ultra-ortodoxă din Israel, a declarat armata, citată de Reuters.

Armata israeliană începe recrutarea elevilor de seminar ultra-ortodocşi săptămâna viitoare Problema este deosebit de sensibilă în contextul războiului împotriva Hamas în Gaza şi al luptelor conexe de pe alte fronturi, care au provocat cele mai grave pierderi israeliene din ultimele decenii.

Israelienii sunt obligaţi prin lege să servească în armată de la vârsta de 18 ani timp de 24-32 de luni.

Membrii minorităţii arabe israeliene de 21% şi elevii de seminar evrei ultraortodocşi au fost scutiţi de zeci de ani.

Vezi mai multe articole din categoria externe În iunie, Curtea Supremă a Israelului a decis că Ministerul Apărării trebuie să pună capăt acestei scutiri pentru elevii de seminar ultraortodocşi, creând noi tensiuni politice pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Armata israeliană a afirmat că începând de duminică va începe „procesul de emitere a ordinelor de convocare iniţială pentru prima chemare” în vederea viitorului ciclu de recrutare din iulie.

Confruntări minore au izbucnit marţi între protestatarii ultraortodocşi şi poliţie, zeci de persoane blocând o autostradă israeliană principală, dar au fost dispersate rapid.

Coaliţia lui Netanyahu include două partide ultra-ortodoxe care consideră că scutirile sunt esenţiale pentru a păstra alegătorii lor în seminariile religioase şi departe de o armată mixtă care ar putea pune la încercare valorile lor conservatoare.

Problema a provocat proteste din partea evreilor ultraortodocşi, care reprezintă 13% din cele 10 milioane de locuitori ai Israelului – o cifră care se aşteaptă să ajungă la 19% până în 2035.

Refuzul lor de a servi în războaie pe care, în general, le susţin reprezintă o schismă veche în societatea israeliană.

Lasă un răspuns