LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 873. Ucraina are dreptul de a ataca ţinte militare pe teritoriul Rusiei, declară Stoltenberg / Rusia şi China încep exerciţii militare comune

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 873.

Ucraina are dreptul de a ataca ţinte militare pe teritoriul Rusiei, declară Stoltenberg / Rusia şi China încep exerciţii militare comune Ucraina are dreptul, conform legislaţiei internaţionale, de a ataca ţinte militare situate pe teritoriul Rusiei, a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru United News pe 14 iulie.

Vezi mai multe articole din categoria externe Politica Statelor Unite interzice forţelor ucrainene să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi ţinte în adâncul teritoriului rusesc.

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut Washingtonului să ridice aceste restricţii, afirmând că posibilitatea de a folosi arme americane cu rază lungă de acţiune, cum ar fi ATACMS, în Rusia şi Crimeea, ar produce ”un rezultat instantaneu.

” În cadrul interviului, Stoltenberg a reafirmat dreptul Ucrainei la autoapărare.

”Poziţia mea este că nu există nicio îndoială că Ucraina are dreptul de a ataca ţinte militare legitime pe teritoriul ţării agresoare, Rusia,” a spus Stoltenberg.

”Acest lucru este clar definit de legislaţia internaţională.

Deoarece acesta este un război pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei, Ucraina are dreptul la autoapărare, iar acest lucru include lovituri pe teritoriul agresorului.

Acest lucru este absolut clar pentru mine.

” Guvernul SUA a permis în iunie Ucrainei să atace ţinte ruseşti aproape de graniţa cu regiunea Harkov, după ofensiva reînnoită a Moscovei în regiune.

Stoltenberg a salutat acest pas.

El a menţionat că tot mai mulţi aliaţi ”relaxează restricţiile” în contextul atacurilor intensificate ale Rusiei.

”Salut decizia aliaţilor de a deschide posibilitatea utilizării mai mari a armelor pentru a lovi aceste ţinte,” a declarat Stoltenberg.

Şeful NATO a făcut un argument similar pe 10 iulie, în timpul summitului de 75 de ani al Alianţei, desfăşurat la Washington, D.

C.

Statele Unite nu au anunţat nicio schimbare în politica lor privind loviturile cu rază lungă de acţiune în Rusia.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a evitat să răspundă la această întrebare într-o conferinţă de presă pe 11 iulie, spunând că atacurile împotriva Moscovei nu ar ”avea sens.

” Rusia şi China au demarat exerciţii navale comune la un punct militar chinez în Zhanjiang, a raportat Ministerul Apărării din China pe 14 iulie, informează The Kyiv Independent.

Conform unui ofiţer din marina rusă, ”desfăşurarea unor astfel de exerciţii militare maritime comune poate spori colaborarea şi nivelurile profesionale ale celor două marine şi contribuie la menţinerea securităţii maritime şi regionale.

” Această veste vine la câteva zile după ce Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 11 iulie că membrii alianţei sunt de acord că China este un ”facilitator decisiv” al invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

În plus, o declaraţie comună a membrilor NATO a menţionat că China reprezintă o ameninţare pentru interesele şi securitatea alianţei.

La ceremonia de deschidere a exerciţiilor pe 14 iulie, un ofiţer al marinei chineze a afirmat că ”mecanismul pentru exerciţiile navale comune şi pregătirea între cele două marine, precum şi capacitatea lor de a desfăşura operaţiuni militare maritime comune, au continuat să se îmbunătăţească,” conform declaraţiei ministerului.

După ceremonie, forţele navale au efectuat simulări militare pe hartă şi exerciţii de coordonare tactică.

Exerciţiul este împărţit în trei etape, incluzând concentrarea forţelor, planificarea în port şi exerciţiile maritime.

Anterior, pe 8 iulie, Ministerul Apărării din Belarus a raportat că militarii chinezi şi belaruşi desfăşurau un antrenament comun ”anti-terorist” la poligonul Brestskiy, lângă graniţa cu Ucraina şi Polonia.

China s-a poziţionat ca un actor neutru în războiul Rusiei, dar a adâncit legăturile economice cu Moscova şi a devenit principalul furnizor de bunuri cu dublă utilizare care alimentează industria de apărare rusă.

Liderii chinezi au negat sprijinirea vreunei părţi în conflict şi au subliniat parteneriatul strâns cu Moscova, fără a depăşi limitele unei relaţii ”normale.

Lasă un răspuns