Summitul NATO.
Stoltenberg: Aliaţii NATO vor conveni asupra unui pachet ”substanţial” pentru Ucraina Pretenţia României este ca atunci când donează sisteme de mare capacitate, de genul Patriot, să fie compensată în mod rezonabil, spune preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Summitul NATO de la Washington.
Vezi mai multe articole din categoria externe „Sprijinim Ucraina, donăm Patriot, ajutăm Moldova, ajutăm şi pe alţii din regiune pentru că putem şi pentru că noi considerăm că aşa este corect.
Iar pentru că noi putem este o afirmaţie pe care cred că toată lume o înţelege aşa cum trebuie.
„Pretenţia noastră (a României – n.
r.
) este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, este să fim compensaţi rezonabil.
Aceste lucruri se negociază şi în aceste zile cu partenerul american, cu NATO şi deja s-au obţinut primele progrese, când se finalizează discuţia vom face publice discuţiile.
Vom fi într-o situaţie bună şi după”, a mai spus Iohannis.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, s-a adresat reporterilor la Washington, subliniind semnificaţia summitului, scrie The Guardian.
Descriindu-l ca pe un eveniment istoric, el a subliniat că alianţa nu va sărbători doar cea de-a 75-a aniversare, ci va lua şi decizii cruciale pentru viitorul său.
În ceea ce priveşte Ucraina, Stoltenberg a anunţat că se aşteaptă ca aliaţii să fie de acord asupra unui pachet cuprinzător de sprijin.
Acest pachet, a detaliat el, va consta în cinci componente esenţiale: – Asistenţă şi instruire pentru securitate din partea Comandamentului NATO: Comandamentul NATO va oferi asistenţă pentru securitate şi instruire pentru a întări capacităţile de apărare ale Ucrainei.
– Angajament de suport pe termen lung: Aliaţii vor promite un sprijin continuu pe termen lung pentru a asigura ajutorul şi stabilitatea constantă pentru Ucraina.
– Anunţuri imediate de sprijin: Vor exista noi anunţuri de sprijin imediat, cu un accent deosebit pe măsurile de apărare aeriană.
– Acorduri bilaterale de securitate: Vor fi stabilite noi acorduri bilaterale de securitate pentru a îmbunătăţi cadrul de securitate al Ucrainei.
– Eforturi de interoperabilitate: Eforturile vor fi intensificate pentru a îmbunătăţi interoperabilitatea, asigurându-se că forţele ucrainene pot opera fără probleme alături de aliaţii NATO.
Stoltenberg a subliniat că aceste elemente constituie împreună un parcurs robust pentru aderarea Ucrainei la NATO.
El şi-a exprimat încrederea că aliaţii vor reafirma angajamentul lor faţă de viitoarea aderare a Ucrainei la alianţă.