Republica Moldova a semnat un acord privind achiziţiile publice comune ale UE în domeniul sănătăţii

Spread the love

Republica Moldova a semnat un acord privind achiziţiile publice comune ale UE în domeniul sănătăţii Moldova devine astfel cea de-a şasea ţară candidată la aderarea la UE care face parte din acord.

„Aderarea la Acordul privind achiziţiile publice comune permite unei ţări să beneficieze de puterea de cumpărare combinată a statelor membre ale UE şi a ţărilor participante, ceea ce facilitează accesul la contramăsuri medicale în cazul unei urgenţe sanitare şi îmbunătăţeşte securitatea furnizării cu astfel de contramăsuri, prin punerea în comun a necesităţilor şi realizarea de economii de scară”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Vezi mai multe articole din categoria externe Acordul privind achiziţiile publice comune este un mecanism juridic şi operaţional care le oferă ţărilor participante posibilitatea de a-şi uni forţele pentru a face faţă unei ameninţări grave la adresa sănătăţii şi de a achiziţiona în comun materiale esenţiale, precum medicamentele şi echipamentele medicale.

„De exemplu, pe durata pandemiei de COVID-19, datorită acestui acord ţările semnatare au putut să achiziţioneze, beneficiind de condiţii identice, echipamente individuale de protecţie, ace şi seringi pentru vaccinarea împotriva COVID-19, aparate pentru respiraţie artificială şi medicamente”, arată CE.

Comisia, prin intermediul Autorităţii pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) din cadrul său, gestionează procedurile de achiziţii publice efectuate în temeiul Acordului privind achiziţiile comune, în strânsă colaborare cu ţările semnatare.

Aceste ţări pot ulterior să achiziţioneze produsele contractate în funcţie de necesităţi, utilizând bugetele naţionale.

Lasă un răspuns