Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul

Spread the love

Benjamin Netanyahu ridică obstacole în calea negocierilor de încetare a focului, pe fondul discuţiilor aflate în desfăşurare, menite să ajungă la un acord pentru a pune capăt războiului din Gaza, susţine gruparea teroristă Hamas într-o declaraţie, ca răspuns la cele patru condiţii obligatorii pe care premierul Israelului le-a propus duminică seara.

După ce Hamas a decis să renunţe la unele solicitări, precum o încetare permanentă a focului la începutul primei faze a armistiţiului, primind în schimb asigurarea că ţara evreiască va intra în negocieri permanente privind încheierea războiului, premierul israelian, tot sub presiunea celor mai extremişti exponenţi ai guvernului său, în ajunul plecării delegaţiei sale în Egipt, a propus patru condiţii.

În primul rând, reiterând că războiul nu se încheie până când Israelul nu-şi va atinge obiectivul de distrugere a Hamas, apoi blocând contrabanda cu arme din Egipt în Gaza, maximizând numărul de ostatici vii care urmează să fie eliberaţi şi împiedicând ca teroriştii să se poată întoarce în nord.

Vezi mai multe articole din categoria social Hamas, în declaraţia de astăzi, a invitat mediatorii să intervină împotriva a ceea ce defineşte drept „manevrele şi crimele” lui Netanyahu.

Premierul se trezeşte pe două terenuri mişcătoare.

Pe de o parte, demonstraţiile familiilor ostaticilor care îl împing să accepte un acord cu orice preţ pentru eliberarea celor peste o 100 de ostatici care se află în Gaza de 9 luni.

Pe de altă parte este ministrul de Finanţe, Bezalel Smotrich, care, arătând o fotografie a liderului Hamas din Gaza, Yaya Sinwar, a spus că acceptarea unui acord cu Hamas ar constitui „o înfrângere şi umilire pentru Israel şi o victorie pentru Sinwar”.

Astăzi, Netanyahu a primit şi un apel telefonic de la premierul Italiei, Giorgia Meloni, cu privire la situaţia din Gaza şi din regiune.

Meloni speră într-o încetare durabilă a focului şi eliberarea ostaticilor aflaţi în mâinile Hamas.

În Fâşie, războiul continuă fără încetare.

Premierul israelian este din ce în ce mai convins că presiunea militară şi deficitul de arme, după ce graniţa cu Egiptul a fost închisă, împing Hamas să dea înapoi.

Potrivit unei investigaţii AP, mulţi membri ai Hamas, precum şi mai multe ţări, au făcut presiuni asupra lui Sinwar, care reprezintă aripa radicală, să accepte acordul cu Israelul, renunţând chiar la unele condiţii precum încheierea imediată a războiului.

   

Lasă un răspuns