Orbán: Scopul NATO este pacea, nu războiul fără sfârşit

Spread the love

Orbán: Scopul NATO este pacea, nu războiul fără sfârşit Premierul maghiar Viktor Orbán subliniază că scopul original al NATO este de a menţine pacea, nu de a urmări războaie nesfârşite, scrie Newsweek.

El reflectă asupra contextului istoric unic al Ungariei şi asupra schimbării focalizării NATO de la apărare la ofensivă, argumentând că o astfel de transformare contravine valorilor fondatoare ale alianţei.

Orbán scoate în evidenţă istoria Ungariei de participare involuntară în alianţe militare de-a lungul secolului al XX-lea, ceea ce a dus la pierderi semnificative şi subjugare, cel mai notabil sub dominaţia sovietică şi Pactul de la Varşovia.

Aderarea la NATO în 1999 a reprezentat o schimbare semnificativă, marcând prima aliniere voluntară a Ungariei cu o alianţă militară dedicată păcii şi apărării reciproce, mai degrabă decât cuceririi.

Vezi mai multe articole din categoria externe El aminteşte viziunea preşedintelui Truman la fondarea NATO – un scut împotriva agresiunii pentru a permite naţiunilor să se concentreze pe crearea unor vieţi mai bune pentru cetăţenii lor.

Orbán susţine că această poziţie defensivă şi orientată spre pace a rezonat cu aspiraţiile istorice ale Ungariei pentru securitate şi prosperitate.

Apartenenţa Ungariei la NATO a fost caracterizată prin contribuţii active la misiuni de menţinere a păcii, inclusiv în Afganistan şi Kosovo, şi prin furnizarea de apărare aeriană pentru mai mulţi aliaţi NATO.

Orbán subliniază angajamentul Ungariei de a respecta cerinţele de cheltuieli pentru apărare ale NATO şi de a moderniza forţele armate şi industria de apărare, despre care el susţine că aduc beneficii atât Ungariei, cât şi alianţei în ansamblu.

El subliniază importanţa menţinerii focalizării originale a NATO pe pace şi apărare, avertizând asupra consecinţelor schimbării către operaţiuni ofensive.

Orbán insistă că adevărata putere a NATO constă în capacitatea sa de a descuraja agresiunea şi de a oferi garanţii reciproce care permit ţărilor membre să se concentreze pe dezvoltare, mai degrabă decât pe ameninţări militare.

Orbán încheie reafirmând dedicarea Ungariei faţă de misiunea originală de pace a NATO.

El solicită o focalizare reînnoită asupra păstrării alianţei ca un proiect de pace, mai degrabă decât de război, aliniindu-se cu obiectivele şi valorile sale fundamentale.

Lasă un răspuns