Contracte de investiție în proiecte educaționale, în valoare de 75 de milioane de euro, semnate de ministrul Educației Ligia Deca, la Cluj. Emil Boc: „Obiectivul nostru este ca tinerii să rămână acasă”.

Spread the love

  Sâmbătă, la Cluj-Napoca, au fost semnate contractele pentru investiții în infrastructura educațională între Ministerul Educației, universități și Primăria Cluj-Napoca.

„Ceea ce face România prin programul de 1 miliard de euro din PNRR pentru educație este un salt istoric care va lăsa urme profunde pozitive în societatea românească.

Avem nevoie mai mult ca niciodată să le dăm românilor motive reale să stea acasă.

Nu rămâi acasă dacă nu ai motive să rămâi acasă.

Știm bine că românii, din foarte multe motive, care țin de calitatea vieții de educație, de sănătate, de infrastructură, de salarii pleacă din România.

Obiectivul nostru este să creăm condiții, aici, acasă pentru ca ei să rămână și să aducă cea mai importantă valoare pe care o avem, resursa umană, pentru societatea românească.

Acest program din PNRR, pe care administrația prezidențială împreună cu ministrul Educației l-au conceput, și sprijină atât universitățile, cât și autoritățile locale, va fi momentul de cotitură în ceea ce înseamnă trecerea la un alt nivel a acestei țări.

Pentru că oamenii vor rămâne acasă, dacă vor avea condiții de educație, de sănătate, de calitate a vieții, de slujbe mai bune, și de infrastructură”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc.

 De altfel, Boc a amintit de fenomenul de „exod al creierelor”, care în 2023 a înregistrat un moment de cotitură, astfel încât pentru prima dată în ultimii ani tinerii au început să revină în țară.

 „Astăzi, prin ceea ce facem, consacrăm definitiv acest demers, ca românii să aibă opțiunea de a alege să rămână acasă.

Aceasta este miza politicilor dezvoltate în educație, în infrastructura de sănătate etc”, a explicat Emil Boc.

 La eveniment au participat ministrul Educației, Ligia Deca, primarul Emil Boc și reprezentanții mai multor universități din zona Transilvaniei, precum: rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Anca Buzoianu; prorectorul UBB, Dan Lazăr; rectorul USAMV Cluj-Napoca, Cornel Cătoi; rectorul UTCN, Vasile Țopa; rectorul Valer Breaz, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba-Iulia; rectorul Constantin Bungău, Universitatea din Oradea; Rectorul Sorin Radu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu; rectorul Leonard Azamfirei, Universitatea de Medicină „George Emil Palade” din Târgu Mureș; rectorul Ghiță Bârsan, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.

Astfel, în cadrul ceremoniei au fost semnate primele 13 contracte de finanțare din PNRR (construcție și modernizare a căminelor, cantinelor și a spațiilor de recreere pentru studenți): 5 contracte pentru construcție, 8 contracte pentru modernizarea infrastructurii universitare, în valoare de peste 51 de milioane de euro.

 Investiția vizează un număr de peste 8.

000 de studenți, beneficiari ai proiectelor educaționale.

 Ministrul Educației, Ligia Deca, a apreciat eforturile depuse de administrația locală a Clujului în susținerea proiectelor educaționale și a afirmat că modelul oferit de municipiul Cluj-Napoca trebuie „multiplicat” la nivel național.

„Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră, mai ales cu acest prilej, al semnării unor contracte de finanțare, care înseamnă transformarea din punct de vedere al infrastructurii a învățământului universitar și preuniversitar din România.

 Este vorba despre cămine noi, cantine, locuri de relaxare pentru studenți, ceea ce se traduce prin garanția atractivității universităților pentru absolvenții noștri de liceu, de a continua studiile universitare în România.

 Ne aflăm într-un oraș etalon în ceea ce privește implicarea autorității publice locale în bunăstarea școlilor și a universităților.

Clujul este demult timp un model, nu numai în privința rezultatelor, de la indicatori și rezultate la Evaluarea Națională la indicatori de inovare și internaționalizare, însă este un loc unde vedem o implicare constantă a întregii comunități pentru ceea ce înseamnă baza societății, și anume educația.

 PNRR-ul are o componentă importantă alocată educației, în valoare de 3,5 miliarde de euro, cu un termen relativ scurt, de cinci ani, valabil până la finalul lui 2026, când toate investițiile din PNRR vor trebui recepționate.

Iar din aceste 3,5 miliarde, 1 miliard de euro a mers pe dotarea și schimbarea școlii românești.

Spre exemplu, valoarea investițiilor din județul Cluj este de aproximativ 150 de milioane de euro, circa 754 de miliioane de lei, la nivelul județului.

 Clujul este printre județele cu cea mai mare investiție în educație.

Modelul Clujului merită multiplicat la nivel național”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

 Unul dintre contractele semnate, de importanță majoră pentru Cluj, vizează tranziția către conceptul de școală verde, în valoare de 11 milioane de euro.

Astfel, proiectul se referă la reabilitarea școlii gimnaziale „Ion Creangă” și extinderea acesteia cu un etaj suplimentar, precum și înființarea Liceului din cartierul Borhanci.

Un alt contract vizează dotarea școlilor din Cluj cu echipamente digitale.

Astfel, valoarea proiectelor pentru învățământul preuniversitar este de 25 de milioane de euro (15 milioane euro prin PNRR și 10 milioane euro de la bugetul local).

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns