Uraganul Beryl loveşte coasta mexicană în apropierea celor mai bune plaje

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Sursa foto: NASA / Mediafax Foto Miezul uraganului s-a deplasat deasupra Peninsulei Yucatan, iar vânturile maxime susţinute au scăzut uşor la aproximativ 161 km/h (100 mph) în momentul în care a ajuns în oraşul de coastă Tulum.

În timp ce deplasarea centrului furtunii prin Tulum a dus la o încetinire a vântului şi la doborârea unor crengi de copaci, Centrul Naţional pentru Uragane din SUA a prognozat valuri periculoase şi valuri distructive în zona înconjurătoare.

„Vă cerem tuturor să rămâneţi în casele voastre, în adăposturile voastre, să nu plecaţi”, a declarat guvernatorul Quintana Roo, Mara Lezama, într-un mesaj video pe platforma de socializare X.

Vezi mai multe articole din categoria externe Printre cele mai importante destinaţii turistice din Mexic, Yucatan este cunoscut pentru plajele sale cu nisip alb, peisajele luxuriante şi ruinele mayaşe.

Beryl, aflat în prezent la categoria 2, este primul uragan din sezonul 2024 al Atlanticului.

Acesta a devenit săptămâna aceasta cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată, oamenii de ştiinţă subliniind că întărirea sa rapidă este aproape sigur alimentată de schimbările climatice provocate de om.

Agenţia de protecţie civilă din Mexic a emis o alertă roşie, semnalând o ameninţare de pericol maxim.

Videoclipuri postate vineri pe reţelele de socializare au arătat cum vânturi violente au lovit centrul oraşului Tulum.

Şcolile din Quintana Roo au fost închise, iar ministerul mexican al apărării a deschis aproximativ 120 de adăposturi pentru furtuni înainte de sosirea lui Beryl.

Înainte de a ajunge în Mexic, Beryl a făcut ravagii în mai multe insule din Caraibe.

Acesta a măturat Jamaica, Grenada, St.

Vincent şi Grenadine, pe lângă faptul că a provocat ploi abundente în nordul Venezuelei.

Acesta a făcut cel puţin 11 victime, dărâmând clădiri şi doborând linii electrice şi copaci.

Numărul morţilor poate creşte pe măsură ce vor fi disponibile mai multe informaţii.

Se aşteaptă ca Beryl să slăbească rapid pe măsură ce traversează Peninsula Yucatan, dar apoi să-şi recapete forţa după ce reapare în Golful Mexic.

NHC preconizează că furtuna se va îndrepta spre nord-estul Mexicului şi sudul Texasului la sfârşitul weekendului.

Uraganul Beryl a forţat evacuarea a aproximativ 3 000 de turişti din Isla Mujeres, o insulă turistică populară din apropierea celei mai importante staţiuni balneare din Mexic, Cancun, potrivit directorului de turism al insulei, Jose Magana.

Mulţi locuitori s-au refugiat în adăposturi în aşteptarea impactului furtunii.

Lasă un răspuns