Laura Buciu Laura Buciu Polonia speră să aducă poliţişti de frontieră şi poliţişti din Finlanda, Germania şi Grecia pentru a ajuta la patrularea frontierei sale cu Belarus, a declarat un oficial de rang înalt, pe fondul preocupărilor crescânde legate de presiunile migratorii din est în Europa, scrie Reuters.
Polonia aşteaptă ajutor din partea Germaniei, Greciei, Finlandei pentru paza frontierelor „Pregătirile sunt în curs de desfăşurare şi acestea sunt ţări care au foarte multă experienţă în protecţia frontierelor.
În special, de exemplu, experienţa Greciei poate fi foarte utilă”, a declarat reporterilor un înalt oficial guvernamental.
Într-un răspuns trimis prin e-mail la o întrebare a Reuters, paza de frontieră a Finlandei a declarat vineri că Polonia nu a solicitat ajutorul său pentru patrularea frontierei pe care o are cu Belarus.
Frontiera dintre Polonia şi Belarus a devenit un punct fierbinte, deoarece oficialii occidentali acuză guvernul de la Minsk că foloseşte migranţii pe care îi aduce din afara Europei ca „război hibrid”.
Vezi mai multe articole din categoria externe Agenţia de frontieră a Uniunii Europene, Frontex, afirmă că numărul persoanelor care încearcă să treacă în UE de-a lungul frontierei de est a blocului aproape s-a dublat în primele cinci luni ale anului 2024, deşi ruta rămâne relativ mică în comparaţie cu alte căi de intrare în Europa.
Oficialii din Polonia şi Finlanda au avertizat în ultimele luni că numărul persoanelor care încearcă să treacă prin Belarus sau Rusia ar putea creşte semnificativ pe termen scurt.
Grecia îşi extinde gardurile la graniţa cu Turcia, în timp ce Finlanda încearcă să închidă o nouă rută a migranţilor spre Europa prin Rusia, prin desfăşurarea mai multor patrule de poliţişti de frontieră, drone şi detectoare electronice şi prin construirea de garduri.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat joi, într-un interviu acordat televiziunii publice, că migranţii care vin din Belarus ar putea include persoane antrenate să atace soldaţii polonezi.
Guvernul centrist de la Varşovia speră să ridice această problemă în cadrul summitului NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Washington.
La începutul acestei săptămâni, Germania şi Polonia au prezentat un plan de acţiune comun în care au convenit să discute despre intensificarea cooperării în domeniul apărării, inclusiv o prezenţă mai puternică a NATO la frontiera estică a alianţei şi coordonarea ajutorului pentru Ucraina.