LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 862. Erdogan s-a văzut cu Putin, baza fiind un posibil acord de pace / Kremlinul i-a tăiat-o scurt: nu poate fi un mediator

Spread the love

Întâlnirea celor doi lideri s-a făcut la Astana, cu ocazia summitului „Grupului de la Shanghai”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan insistă pe lângă Vladimir Putin, ca să-l convingă să se aşeze la masa tratativelor şi să pună capăt conflictului din Ucraina.

Liderii Rusiei şi Turciei s-au întâlnit la un summit al „Grupului Shanghai”, al cărui stat observator este Turcia şi care a avut loc în capitala Kazahstanului, Astana.

„Este posibilă o pace dreaptă în Ucraina”, a fost mesajul lui Erdogan către Putin, transmis în cadrul unei întâlniri faţă în faţă în care liderul turc a reiterat foaia de parcurs a Ankarei.

Vezi mai multe articole din categoria social Dar Erdogan nu poate acţiona ca mediator în discuţiile privind soluţionarea crizei ucrainene.

Cel puţin aşa susţine purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

„Nu, este imposibil”, a spus el într-un interviu acordat Channel One, când a fost întrebat dacă Erdogan ar putea deveni mediator în discuţiile de pace.

Între timp, creşte presiunea pe Belarus, aliatul strategic al Rusiei.

„Trebuie să cerem ca autorităţile bieloruse să fie trase la răspundere pentru încălcările drepturilor omului şi pentru complicitatea lor în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Unele dintre încălcările comise în Belarus pot fi echivalate cu crime împotriva umanităţii.

Impunitatea ne încurajează să continuăm acţiunile ilegale”.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a spus asta într-un mesaj citit în numele ţărilor baltice şi nordice la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Landsbergis a reamintit, de asemenea, situaţia celor peste 1.

400 de prizonieri politici deţinuţi în prezent în Belarus şi a cerut comunităţii internaţionale şi Consiliului pentru Drepturile Omului să lupte pentru ca Minskul să poată fi judecat pentru încălcări regulate ale drepturilor omului în această ţară.

Lasă un răspuns