Trioul dictatorilor: Putin se întâlneşte cu Erdogan şi cu Xi mâine, la Astana

Spread the love

Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul turc Recep Tayyip Erdogan sunt programate să ţină mâine o întâlnire bilaterală în capitala Kazahstanului, Astana.

Agenda şefului de la Kremlin include şi o întâlnire faţă în faţă cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Trioul dictatorilor: Putin se întâlneşte cu Erdogan şi cu Xi mâine, la Astana Întâlnirea de mâine dintre Erdogan şi Putin va avea loc în marginea summit-ului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO).

În calitate cu statut de „ţară observatoare”, Ankara e cu ochii pe grupul care include China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, India, Pakistan şi Iran.

O situaţie care a creat destul de multe supărări în Europa şi NATO, ale căror restricţii, motivate de motive de securitate, fac foarte complicată posibila aderare deplină a Turciei, o perspectivă care, în schimb, îi place lui Putin.

Vezi mai multe articole din categoria externe Erdogan a insistat în ultimii doi ani să medieze conflictul din Ucraina, fără a găsi totuşi calea către o încetare a focului.

Cu toate acestea, Rusia şi Turcia au colaborat la schimbul de ostatici între Moscova şi Kiev şi la atingerea acordului care a permis trecerea în siguranţă a grâului ucrainean prin Marea Neagră, semnat în iulie 2022.

Înţelegere anulată un an mai târziu la ordinul Moscovei.

Erdogan insistă să repornească „coridorul grâului” şi să găsească o nouă bază pentru dialogul dintre cele două ţări.

Lasă un răspuns