Chemaţi să facă armata, ultra-ortodocşii israelieni au ieşit în stradă. Ciocniri şi cinci arestări

Spread the love

În timp ce premierul Isaelului anunţă că nu renunţă la război până nu lichidează Hamas, statul caută să lărgească aria de recrutare.

Chemaţi să facă armata, ultra-ortodocşii israelieni au ieşit în stradă.

Ciocniri şi cinci arestări Mii de evrei ultra-ortodocşi s-au ciocnit duminică cu poliţia israeliană în centrul Ierusalimului, în timpul unui protest împotriva ordinului Curţii Supreme de a începe înrolarea pentru serviciul militar.

Zeci de mii de bărbaţi s-au adunat într-un cartier ultraortodox pentru a protesta.

După lăsarea întunericului, mulţimea s-a îndreptat spre centrul Ierusalimului şi a devenit violentă.

Poliţia israeliană a declarat că protestatarii au aruncat cu pietre şi au atacat maşina unui ministru, lovind-o cu pietre.

Pentru a dispersa mulţimea au fost folosite tunuri de apă şi poliţie călare.

Şi cinci persoane au fost arestate.

Vezi mai multe articole din categoria social Serviciul militar este obligatoriu pentru majoritatea bărbaţilor şi femeilor evrei din Israel.

Dar partidele ultraortodoxe au obţinut întotdeauna scutiri pentru adepţii lor şi dreptul de a studia în seminariile religioase.

Acest acord a stârnit resentimente publice, un sentiment care a devenit mai puternic în timpul războiului de opt luni împotriva Hamas, când tratamentul preferenţial a fost invocat public.

Peste 600 de soldaţi au fost ucişi în lupte şi zeci de mii de rezervişti au fost activaţi, schimbându-le carierele, afacerile şi vieţile.

 

Lasă un răspuns