Ungaria preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie. Care este viitorul blocului european sub conducerea Budapestei?

Spread the love

  Ungaria va prelua, de la 1 iulie, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

  O ţară membră UE preia conducerea Consiliului UE.

Pentru diplomaţii de la Bruxelles, viitoarea preşedinţie rotativă este îngrijorătoare.

 „Această preşedinţie este îngrijorătoare, deoarece Orban este foarte apropiat de Rusia şi, de asemenea, de Donald Trump, care ar putea câştiga în Statele Unite în noiembrie”, spune Ernst Stetter, consilier special al preşedintelui Fundaţiei Jean-Jaurès pentru Europa, potrivit france24.

com.

Preşedinţia rotativă a consiliului de miniştri al Uniunii Europene permite ţării care o deţine să controleze agenda reuniunilor celor 27 de state membre ale UE.

În ultimii ani, Ungaria a fost un perturbator frecvent al întâlnirilor, utilizând tactici pentru a reduce sancţiunile împotriva Rusiei, a bloca ajutorul militar acordat Ucrainei şi a ignora regulile Bruxelles-ului, mai arată sursa citată.

 Potrivit diplomaţilor de la Bruxelles, 40% din toate deciziile UE cu privire la Ucraina sunt blocate de Ungaria.

 „Aproximativ 40% din deciziile pe care UE le doreşte cu privire la Ucraina sunt blocate”, sublinia ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, la Bruxelles, la sfârşitul lunii mai.

Sub presiunea puternică din partea partenerilor săi, Ungaria a acceptat recent să deschidă negocieri oficiale de aderare la UE a Ucrainei.

Budapesta încă reține un pachet de ajutor militar pentru Kiev în valoare de 6,6 miliarde de euro și nu a dat niciun semn că va ceda în timp ce se pregătește să preia președinția rotativă a blocului.

Motto-ul Ungariei pentru preşedinţia sa – Make Europe Great Again – a ridicat semne de întrebare pentru asemănarea sa cu celebrul slogan al fostului preşedinte american Donald Trump.

Potrivit sursei citate, motto-ul Ungariei pentru preşedinţia sa este un indiciu timpuriu a ceea ce i se pregăteşte Europei, în următoarele şase luni, o perioadă în care fostul preşedinte american Donald Trump ar putea fi reales în funcţie la Casa Albă.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns