Vestea la care toți românii se bucură. Nu și Guvernatorul Isărescu

Spread the love

După 6 luni în care creșterea salariilor începuse să piardă din viteză, în aprilie anul acesta „inflația salarială” a repornit cu avânt.

Față de aprilie anul trecut, salariul mediu net a urcat în aprilie cu peste 14%, încurcând efortul Băncii Naționale de a calma creșterea prețurilor.

Creșterile acestea de salarii sunt o veste excelentă pentru aproape toată lumea.

Cu siguranță nu și pentru tabăra bancherilor centrali, care tind să privească cu multă rezervă creșterea salariilor.

Motivul: banii veniți în plus la salarii se duc de regulă în consum, care în România e un consum dependent de importuri.

De asemenea, creșterile salariale alimentează creeșterea prețurilor, adică exact ceea ce Isărescu încearcă să stopeze.

În termeni anualizați, creșterea salariilor în octombrie 2023 a fost de 17,06%.

Luna următoare, „inflația salarială” coborâse la 17%, iar în decembrie la 15%.

În ianuarie dinamica salarială a fost de 14,2, după care în februarie a scăzut la 14.

În martie inflația salariilor se aplatizase pâna la nivelul de 13,8%, după care din aprilie 2024 a urcat la peste 14%.

Datele privind creșterea salariilor nete au fost transmise vineri de INS, care remarcă faptul că au existat și creșteri de aproape 40% ale salariilor nete (în industria petrolului), iar în domeniul farma sau petrochimie (fabricarea îngrășămintelor, a cauciucurilor șamd) creșterile au fost de asemenea de peste 25-30%.

(sursa: cel mai recent Raport asupra Inflației- mai 2024)Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11971 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2787 lei).

Cele mai semnificative creşteri ale salariilor s-au înregistrat după cum urmează:Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna martie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.

2 s-au înregistrat după cum urmează:În sectorul bugetar, în luna aprilie 2024, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor faţă de luna precedentă în învăţământ (-1,7%), respectiv în sănătate şi asistență socială (-0,1%).

Câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+1,4%).

Lasă un răspuns