Astăzi, 14 iunie, de la ora 20:45, are loc Gala de deschidere TIFF 2024.
Proiecția care dă startul a 11 zile de filme, cine-concerte și alte evenimente speciale este Dogman, un film realizat de Luc Besson.
„Construit ca un puzzle, filmul recompune, prin flashback-uri, destinul tragic al lui Doug, un tânăr care în copilărie a fost aruncat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă pe care îi antrena.
În loc să-l sfâșie, aceștia devin familia lui.
Ani mai târziu, acesta dă spargeri în apartamentele unor oameni bogați, ajutat de o armată de companioni canini pe care îi numește «copiii lui» și performează într-un club de cabaret”, precizează organizatorii TIFF.
Luc Besson spune că în filmul Dogman a vrut să exploreze cum reuşeşte cineva să supravieţuiască după o traumă.
„Cum reușește cineva să supraviețuiască (după o traumă) și ce face cu acea suferință? Am vrut să explorez asta în Dogman.
Suferința e ceva ce avem în comun cu toții, iar singurul antidot împotriva ei este dragostea.
Societatea nu te va ajuta, dar dragostea te poate vindeca”, spune Luc Besson despre filmul său.
Printre cele mai cunoscute filme realizate de Besson se numără Léon: The Proffesional și The Fifth Element, două mari succese în cinematografia anilor ’90.
Jojo T.
Gibbs, una dintre cele mai promițătoare actrițe emergente, este invitată specială la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca).
Ea va participa și la Gala de Deschidere a festivalului, unde va fi proiectat cel mai recent film regizat de Luc Besson, Dogman, prezentat în premieră la festivalul de film de la Veneția.
Actriță și comediantă, Jojo T.
Gibbs a fost remarcată prima dată în Twenties, un serial de comedie parțial autobiografic, despre o tânără queer de culoare și prietenele ei straight.
Au urmat roluri în filme importante precum Past Lives (r.
Celine Song, nominalizare pentru Cel mai Bun Film la Oscar, 2023), Dogman, unde o interpretează pe psihiatra închisorii unde ajunge protagonistul, un tânăr care a supraviețuit copilăriei traumatizante cu ajutorul dragostei pentru câini, și, cel mai recent, în Civil War, thrillerul distopic al lui Alex Garland.
Considerat unul dintre cei mai importanți cineaști italieni contemporani, Daniele Luchetti este unul dintre regizorii omagiați la TIFF.
23 în cadrul secțiunii 3×3.
Acesta va fi prezent la proiecția filmului Încredere (Confidenza) sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, unde va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă la Cinematografia Mondială.
Daniele Luchetti va fi prezent la TIFF cu sprijinul Institutului Italian de cultură București.
Rolul din Head-On (r.
Fatih Akin, 2004), care i-a adus și două premii Lola, a propulsat-o în rândul celor mai importante actrițe europene, iar celebritatea internațională a venit după ce a jucat în serialul fenomen Game of Thrones.
Este vorba despre Sibel Kekilli, care va veni la TIFF în calitate de membră a juriului care va desemna premiile Competiției Oficiale.
Tot în calitate de membru al juriului Competiției Oficiale este invitat și Konstantinos Kontovrakis, unul dintre cei mai importanți producători europeni, care în ultimii ani a produs sau co-produs filme premiate internațional precum How to Have Sex (r.
Molly Manning Walker, câștigătorul premiului Un Certain Regard la Cannes în 2023) sau Triangle of Sadness (r.
Ruben Östlund, câștigătorul Palme d’Or la Cannes în 2022).
Deja un obișnuit al TIFF, regizorul Hafsteinn Gunnar Sigurðsson revine pentru a patra oară în Cluj-Napoca, de data asta în juriu.
Un pas firesc, după ce primul său film în limba engleză, Confort nordic (2023) a deschis ediția de anul trecut a festivalului.
Din juriul Competiției Oficiale mai fac parte regizorul român Paul Negoescu (Două lozuri, Oameni de treabă) și Markéta Šantrochová, președinta European Film Promotion.
Din juriul competiției What’s Up, Doc? fac parte monteuza și regizoarea Dana Bunescu, producătoarea bulgară Mira Staleva și criticul de film italian Giuseppe Gariazzo.
Cunoscută pentru filme iconice ca Buletin de București (r.
Virgil Calotescu) sau Blestemul pământului – blestemul iubirii (r.
Mircea Mureșan), Catrinel Dumitrescu este un nume de referință pentru cinematografia, dar și teatrul românesc.
Aceasta va primi premiul de excelență la Gala de Închidere a TIFF.
23 și va participa și la o proiecție specială a filmului Căsătorie cu repetiție (r.
Virgil Calotescu) care va avea loc sâmbătă, 22 iunie, de la ora 17:00 la Cinema ARTA.
Despre Bogdan Dumitrache se poate spune că a crescut odată cu Noul Val, fiind distribuit în cele mai importante producții românești, de la Moartea domnului Lăzărescu (r.
Cristi Puiu) la Poziția copilului (r.
Călin Netzer) sau Când se lasă seara peste București sau Metabolism (r.
Corneliu Porumboiu).
La TIFF.
23 vei avea ocazia să vezi două dintre cele mai recente filme ale sale – 3 kilometri până la capătul lumii (r.
Emanuel Pârvu) și Cădere liberă (r.
Fésős András) – și să îl întâlnești la sesiunile de Q&A.
În premieră națională la TIFF, 3 kilometri până la capătul lumii este singurul film românesc selecționat în Competiția Oficială a celei mai recente ediții a festivalului de film de la Cannes.
Invitați speciali sunt regizorul Emanuel Pârvu și Miruna Berescu, producătoarea și co-scenarista filmului.
Unul dintre cei mai importanți regizori români ai tuturor timpurilor, Stere Gulea va prezenta în premieră la TIFF Moromeții 3, ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda.
Alături de el vor fi la Cluj și actorii Horațiu Mălăele, Olimpia Melinte, Alex Călin, Dorina Chiriac și Mara Bugarin.
Proiecția Moromeții 3 va avea loc vineri, 21 iunie, în Piața Unirii.
Ilie Năstase și Ion Țiriac vor fi prezenți la proiecția filmului NASTY (r.
Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D.
Popescu) din Piața Unirii, duminică, 16 iunie.
Legendara artistă Marina Voica revine la TIFF, de data această în calitate de protagonistă a filmului Fluturi de noapte (r.
Andrei Răuțu), selectat în Zilele Filmului Românesc.
Printre invitații acestei ediții a festivalului se numără și regizorii Cristi Puiu și Nae Caranfil, actorii Iulian Postelnicu, Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Katia Pascariu, Dana Rogoz, Ana Ularu și Toma Cuzin sau vedete ca Doina Levintza, Ovidiu Buta, Irina Margareta Nistor, Amalia Enache și Andreea Esca.
Festivalul începe în forță cu un weekend plin de evenimente.
Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, va avea loc proiecția filmului Încredere (Confidenza), cel mai recent al cineastului italian Daniele Luchetti, invitat special la TIFF.
23 și omagiat în cadrul secțiunii 3×3.
Cu această ocazie, el va primi Premiul special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale.
Duminică, 16 iunie, de la ora 17:00, fanii o vor putea întâlni în TIFF Lounge din Piața Unirii pe actrița Jojo T.
Gibbs din Dogman, thrillerul despre răzbunare și izbăvire semnat Luc Besson prezentat în deschiderea oficială a festivalului.
Este doar primul eveniment cu intrare liberă găzduit de TIFF Lounge, dintr-o serie foarte generoasă programată pentru cele 10 zile.
„Weekend la castel” înseamnă anul acesta două seri unice.
Sâmbătă, la Castelul Bánffy din Bonțida, proiecția specială a filmului Metropolis (r.
Fritz Lang), o capodoperă a cinemaului expresionist, deschide seria de cine-concerte de la TIFF.
23.
Muzica originală a fost compusă de italienii de la Edison Studio, și tot ei se ocupă de acompaniamentul muzical.
În următoarea seară, același loc va fi cadrul unei proiecții nerecomandate celor slabi de înger: Imperiul simțurilor (r.
Nagisa Oshima), un film erotic din 1976 cenzurat la vremea apariției, care rămâne controversat și în ziua de azi.
Vineri, 14 iunie, au loc vernisajele primelor expoziții ce vor putea fi descoperite la Muzeul de Artă: Frânturi, care prin fotografiile și interviurile realizate de artista și activista Ruth Borgfjord aduce în prim-plan universul intim al femeilor LGBTQ+ și a persoanelor non-binare, Căutând sinceritate, expoziție de portrete în care fotograful Vlad Braga încearcă să surprindă un moment de vulnerabilitate al subiecților, dar și Changing environments.
Together, parte din Anula de Știință Neo Art Connect.
În completarea expoziției, publicul va putea vedea și Inima Festivalului, o instalație creată din elemente reciclate, amplasată în Piațeta Universității.
Muzeul de Artă este și locul unde în aproape fiecare seară de festival vor avea loc concertele unor artiști din zone cât se poate de diverse.
Cei care vor urca pe scenă sâmbătă și duminică sunt Dimitri’s Bats și Kadjavsi.
Cinematografia și cultura japoneză sunt în focusul ediției TIFF.
23 Pe parcursul weekendului sunt programate ateliere de origami, ikebana, manga în Piața Unirii, cu acces gratuit în baza înscrierilor.
De neratat în cinematografe: capodopere clasice, precum Guvernatorul Sansho (r.
Kenji Mizoguchi), Balada lui Narayama (r.
Shohei Imamura) și Poveste din Tokyo (r.
Yasujiro Ozu), trei filme ale maestrului contemporan Ryûsuke Hamaguchi, precum și unele dintre cele mai incitante producții nipone recente.
De asemenea, TIFF.
23 organizează proiecții în fiecare seară a festivalului și în Florești, unde sunt programate în aer liber, în Parcul Poligon, filme de top, dar și cine-concerte.
Programul poate fi găsit pe site-ul oficial al Festivalului.
Biletele la TIFF.
23 au fost puse în vânzare online.
Articol scris de Aurel-Constantin Bîrliba.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro