Retragerea Ozempic din România: De ce dispare medicamentul și ce se întâmplă cu pacienții care se tratează cu el?

Spread the love

Ozempic – medicament adresat pacienților cu diabet zaharat de tip 2, dar care a devenit foarte căutat și folosit de persoanele care vor să slăbească – nu va mai fi comercializat în România începând cu 1 august, a anunțat miercuri Agenția Națională a Medicamentului.

De ce a fost însă retras brusc Ozempic, un medicament cu cerere uriașă nu doar în România? Și ce se întâmplă cu pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care se tratează acum cu acest medicament? HotNews.

ro a stat de vorbă cu Bogdar Timar, medic primar specialist în diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Județean de Urgență din Timișoara.

Bogdan Timar este și președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Medicul îi liniștește pe pacienții cu diabet de tip 2 care se tratează cu Ozempic: există alternative la fel de eficiente.

În plus, el respinge „teoriile conspirației” care circulă în acest moment pe rețelele de socializare, potrivit cărora medicamentul ar urma să fie retras din cauza unor presupuse efecte adverse, și clarifică motivele reale ale retragerii: prețul pe care autoritățile din domeniul medical din România erau dispuse să îl plătească pentru Ozempic nu mai acoperea pretențiile producătorului, care, în contextul cererii uriașe, îl poate vinde mai scump în alte țări.

Prețul Ozempic a explodat în ultima perioadă, ca urmare a cererii uriașe datorate faptului că este perceput ca un medicament-minune pentru slăbit.

Pacienții cu diabet de tip 2 care se tratează în acest moment cu Ozempic vor avea la dispoziție, după retragerea medicamentului de pe piață, nu una, ci câteva alternative terapeutice la fel de eficiente, spune medicul Bogdan Timar, în dialogul cu HotNews.

„Nu se pune problema, în momentul de față, ca pacienții să rămână fără alternative de tratament.

Aceste alternative nu sunt mai bune sau mai puțin bune, nu discutăm în acești termeni, ci sunt similare”, explică medicul.

Pe piața din România mai există un medicament care conține aceeași substanță activă ca Ozempic – semaglutidă – doar că nu este injectabil, ci este sub formă de pastile.

Spre deosebire de injecția cu Ozempic, care se administrează o dată pe săptămână, acest tratament se administreză zilnic, conform îndrumării medicului.

De asemenea, în România sunt disponibile medicamente cu alte substanțe active, dar care fac parte din aceeași clasă de medicamente: agoniști de receptori GLP-1.

„Există alți reprezentanți ai aceleiași clase: medicamente care acționează la fel, medicamente înrudite, dar este vorba despre alte substanțe, alte molecule.

Așa cum există mai multe tipuri de insulină, la fel există și mai multe clase de GLP-1”, dă asigurări Bogdan Timar.

„Există pe piața din România încă alte 3 molecule care acționează la fel, sub forma mai multor medicamente.

Numele medicamentelor este diferit, dar moleculele respective acționează în exact aceeași modalitate ca și Ozempic”, explică medicul.

Alternative sunt, e nevoie doar ca ele să fie decise împreună cu medicul diabetolog, spune Bogdan Timar.

El îi sfătuiește pe pacienții care urmează tratament cu Ozempic să nu amâne vizita la medicul diabetolog: „Dacă se prezintă conform programării, înseamnă că este încă în tratament.

De regulă, programarea se face din 3 în 3 luni și rețeta se prescrie din 3 în 3 luni.

Să nu amâne acel moment și să discute cu medicul alternativele.

Poate fi alternativa sub formă de tablete zilnice, inclusiv exact aceeași substanță.

Sau se poate găsi o altă alternativă care se poate administra fie injectabil, o dată pe săptămână, cum se întâmpla în cazul Ozempic, fie cu administrare zilnică, tot injectabil.

”Bogdan Timar estimează că în România trăiesc în jur de 1,5 – 1,8 milioane de persoane cu diabet de tip 1 si tip 2.

Numai că „nu toți oamenii care au diabet știu că au diabet sau iau tratament pentru diabet”.

Oficial, 1,2 milioane de români sunt diagnosticați cu diabet și primesc tratament în cadrul Programului Național de Diabet.

Dintre aceștia, diabetul zaharat de tip 1, din punctul de vedere al numărului de cazuri, este neglijabil în pondere – vorbim de 3% – 4% din totalul cazurilor de diabet, arată președintele Societății Române de Diabet.

Practic, nu mai mult de 40.

000 – 50.

000 de pacienți.

Bogdan Timar mai spune că, din totalul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 – aproape 1,2 milioane – un procent de 8% până la 10% iau tratament cu medicamente din clasa în care se regăsește Ozempic.

Dintre aceștia, „probabil undeva la 35% – 40% iau tratament cu Ozempic, dar aceasta este o estimare personală”, arată medicul.

Calculul pe aceste cifre arată că, în România, cel mult 50.

000 de pacienți cu diabet de tip 2 primesc tratament prescris de medic cu Ozempic.

Cei care fac rost de medicament în diverse modalități, cu scopul de a slăbi, nu intră în aceste cifre și nimeni nu cunoaște cu exactitate numărul lor.

Rațiunile pentru care compania farma Novo Nordisk a decis să retragă Ozempic din România sunt strict financiare, explică președintele Societății Române de Diabet: „Prețul solicitat de producător nu a fost acceptat de autoritățile din domeniul sănătății.

Toate medicamentele care se prescriu pe rețetă au un preț fix, vorbim despre un preț reglementat.

Practic, compania nu a mai dorit să aducă produsul în România din cauză că nu a fost de acord cu prețul reglementat.

Practic, este o rațiune economică.

”Mai ales că, spune Bogdan Timar, „medicamentul se vinde foarte bine în alte țări la un preț mai mare”.

Tocmai din acest motiv, medicul crede că producătorul s-a temut și de un eventual export paralel – medicamentul să fie direcționat către alte țări, la un preț mai mare, de intermediari: „Dacă ar fi fost adus la prețul solicitat de autoritățile din România, exista o probabilitate foarte mare să apară exportul paralel, unde s-ar fi vândut la un preț mai mare.

Acesta este unul dintre motive.

”Bogdan Timar respinge categoric speculațiile din mediul online, unde unele persoane și-au exprimat temerea că Ozempic ar fi putut fi retras din cauza unor presupuse reacții adverse: „Nu ne punem probleme cu privire la siguranță.

Autorizarea unui medicament în Uniunea Europeană se face de către Agenția Europeană a Medicamentului, autorizare care este valabilă în toate statele Uniunii Europene.

Nu e o problemă de siguranță că a fost retras, ci doar una birocratică.

El este autorizat în continuare în Europa și în momentul de față nu există efecte adverse neașteptate care să apară sau care să pună probleme de siguranță.

”Nu în ultimul rând, nici în alte țări nu plouă cu Ozempic: există țări care au stabilit, prin protocoalele medicale, ca acest medicament să fie prescris doar dacă alte tratamente, mai ieftine, se dovedesc mai puțin eficiente: „Nu se prescrie direct Ozempic din cauză că e scump.

Dar e vorba despre protocolul fiecărei țări.

”Din acest punct de vedere, România a fost într-o situație fericită, cel puțin până acum, susține Bogdan Timar: „România are un Program Național de Diabet foarte bine pus la punct și avem disponibilitatea tuturor medicațiilor.

Noi nu aveam limitări din acest punct de vedere și nu eram obligați să încercăm mai întâi cu alte medicamente decât Ozempic.

Eram în situația fericită în care puteam să oferim direct pacientului orice variantă de tratament.

”Cazul Ozempic rămâne, în acest moment, „o problemă globală, pentru că este atât de căutat încât producătorul nu poate să producă atât de mult.

Acesta este și motivul pentru care a renunțat atât de ușor la piața din România.

Practic, dacă mută stocurile din România pe alte piețe, unde este cerere mai mare, e o gură de oxigen pentru companie.

”Foto: Dreamstime.

com.

Lasă un răspuns