Inflație de 8,3% la sfârșitul lunii mai în Rusia, cel mai ridicat nivel din februarie 2023

Spread the love

Ritmul inflației în Rusia a accelerat din nou în luna mai, în condițiile în care oficialii avertizează că cheltuielile publice uriașe pentru susținerea ofensivei militare împotriva Ucrainei provoacă o supraîncălzire a economiei, potrivit AFP.

Creșterea cheltuielilor publice a susținut economia rusă în fața unui baraj de sancțiuni occidentale, dar a declanșat și o creștere vertiginoasă a prețurilor și o penurie de forță de muncă în multe sectoare care nu sunt direct legate de aceste cheltuieli.

Inflația anuală a crescut la 8,3% la sfârșitul lunii mai, de la 7,8% cu o lună înainte, a anunțat vineri agenția oficială de statistică a țării.

Acesta este cel mai ridicat nivel din februarie 2023 și cu mult peste ținta oficială de 4%.

Creșterea rapidă a prețurilor a exercitat presiuni asupra băncii centrale a țării să majoreze în continuare ratele dobânzilor pentru a ține inflația sub control.

Săptămâna trecută, banca a menținut rata cheie la 16%, dar a avertizat că ar putea să o majoreze în viitor dacă ritmul de creștere a prețurilor nu încetinește.

Guerman Gref, directorul general al Sberbank, a avertizat săptămâna trecută că creșterea economică a Rusiei este „fragilă”, deoarece depinde de cheltuielile guvernamentale pentru a menține salariile și cheltuielile de consum în creștere, mai degrabă decât de investiții sau de creșterea productivității.

Lasă un răspuns