Rezultate alegeri 2024. În doar 9 din cele 41 de județe s-a încheiat procedura de validare a votului pentru locale, la patru zile de la scrutin / Care este situația la europarlamentare

Spread the love

La patru zile de la alegerile locale și europarlamentare 2024, doar în nouă din cele 41 de județe ale României s-a încheiat procesul de centralizare și de validare a voturilor, au transmis joi, la solicitarea HotNews.

ro, reprezentanții Biroului Electoral Central (BEC).

Situația este fără precedent în România.

HotNews.

ro a transmis, joi, mai multe întrebări Biroului Electoral Central, în condițiile în care nici la patru zile de la alegeri nu există rezultate finale, iar în două dintre sectoarele Bucureștiului primarii în funcție Clotilde Armand și Radu Mihaiu acuză fraude și cer renumărarea voturlor.

Biroul Electoral Central a transmis că datele sunt centralizate la nivel de județ și că până joi, la ora 16.

00, procedura de centralizare și validare a datelor în sistem se încheiase în doar nouă județe din țară.

Asta înseamnă că, în cazul alegerilor locale de duminică, în 32 de județe, plus București, voturile nu au fost încă centralizate și validate.

„La celelalte județe încă se validează, nu înseamna neapărat că se și numără sau renumără.

Se fac verificări.

În situația în care se impune renumărarea, se face prin hotărâre a biroului județean”, a explicat, pentru HotNews.

ro, purtătoarea de cuvânt a BEC, Anamaria Revnic-Călugărița.

După ce am cerut detalii despre situația de la Sectoarele 1 și 2, ni s-au transmis informații despre ce prevede procedura când există înregistrată o cerere de renumărare a voturilor: „Cererile de numărare a voturilor se soluționează de biroul de circumscriptie la care au fost depuse.

În prima etapă se depun la biroul electoral de circumscripție superior biroului electoral al secției de votare.

Împotriva deciziei acest birou se depune contestație la biroul ierarhic superior, în acest caz, cele pentru S1 sunt depuse la Biroul electoral al Mun.

București și vor fi soluționate la următoarea ședință a acestuia.

Până la acel moment nu vor fi validate ca finale.

Pentru consiliile județene și pentru președinții de consilii județene se validează la nivel de județ.

Până nu se închid la acel nivel nu pot fi centralizate la nivel național”.

Pentru alegerile europarlamentare, mai sunt de validat rezultatele din cinci secții pentru ca datele despre acest scrutin să fie finale.

Miercuri seară, potrivit ultimei comunicări făcute de autoritatea electorală privind rezultatele parțiale, Partidul Social Democrat a obţinut 37,63% dintre voturile pentru funcţiile de primar, Partidul Naţional Liberal – 32,27% şi Alianţa pentru Unirea Românilor – 6,38%.

Citește și:

Lasă un răspuns