Laureatul Nobel Muhammad Yunus, pus sub acuzare în Bangladesh, pentru deturnare de fonduri

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Un tribunal din Bangladesh îl pune sub acuzare pe laureatul premiului Nobel Muhammad Yunus pentru deturnare de fonduri, potrivit NBC News.

Sursa foto: X Un tribunal special din Bangladesh l-a pus miercuri sub acuzare pe laureatul premiului Nobel Muhammad Yunus şi alte 13 persoane într-un caz de delapidare de peste 2 milioane de dolari.

Yunus, în vârstă de 83 de ani, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2006 pentru că a fost un pionier în domeniul microcreditelor pentru a ajuta persoanele sărace, în special femeile, a pledat nevinovat şi se află deocamdată în libertate pe cauţiune.

El a declarat reporterilor că autorităţile îl „hărţuiesc” pe el şi pe alţi colegi şi a negat că ar fi fost implicat în vreo faptă de corupţie.

Vezi mai multe articole din categoria cultura-media Într-o sală de judecată din Dhaka plină, judecătorul special din Dhaka, Syed Arafat Hossain, a respins cererile de renunţare la acuzaţii, care se concentrează în jurul organizaţiei non-profit Grameen Telecom a lui Yunus.

Acuzarea arată că Yunus şi ceilalţi sunt vinovaţi de deturnarea a 250 de milioane de takas (aproximativ 2 milioane de dolari) din fondul de bunăstare a lucrătorilor de la Grameen Telecom, care deţine 34,2% din cea mai mare companie de telefonie mobilă din ţară, Grameenphone, o filială a gigantului norvegian din domeniul telecomunicaţiilor Telenor.

Ei sunt, de asemenea, acuzaţi de spălare de bani.

Judecătorul Hossain a declarat că acuzarea a reuşit să îşi susţină preliminar argumentele şi a dovedit acuzaţiile de deturnare de fonduri şi de trimitere ilegală de bani în străinătate, adăugând că procesul va începe la 15 iulie.

În ianuarie, Yunus a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru o acuzaţie separată de încălcare a legislaţiei muncii.

El a fost eliberat pe cauţiune în aşteptarea verdictului.

Anul trecut, peste 170 de lideri globali şi laureaţi ai premiului Nobel l-au îndemnat pe prim-ministrul din Bangladesh, Sheikh Hasina, să suspende procedurile judiciare împotriva lui Yunus.

Susţinătorii săi spun că acesta a fost vizat din cauza relaţiilor sale reci cu conducerea Guvernului.

Guvernul a negat aceste acuzaţii.

Lasă un răspuns