Înalt lider Hamas: amendamentele propuse pentru încetarea focului în Gaza nu sunt semnificative

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Modificările pe care Hamas le-a cerut la o propunere de încetare a focului făcută de Statele Unite sunt „nesemnificative” şi includ retragerea completă a trupelor israeliene din Fâşia Gaza, a declarat joi pentru Reuters un înalt lider al grupării.

Înalt lider Hamas: amendamentele propuse pentru încetarea focului în Gaza nu sunt semnificative Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că Hamas a propus numeroase modificări, unele irealizabile, la propunerea susţinută de SUA, dar că mediatorii sunt hotărâţi să elimine lacunele.

Statele Unite au declarat că Israelul a acceptat propunerea sa, dar Israelul nu a declarat public acest lucru.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat în repetate rânduri că Israelul nu se va angaja să pună capăt campaniei sale înainte ca Hamas să fie eliminat.

Vezi mai multe articole din categoria externe Înaltul lider Hamas citat de Reuters a declarat că organizaţia sa a cerut să aleagă o listă de 100 de palestinieni cu sentinţe îndelungate care să fie eliberaţi din închisorile israeliene.

Documentul israelian a exclus 100 de prizonieri cu sentinţe îndelungate şi a restricţionat eliberările doar la prizonierii cu sentinţe rămase mai mici de 15 ani, a declarat oficialul Hamas.

„Nu există amendamente semnificative care, potrivit conducerii Hamas, să justifice obiecţii”, a declarat liderul Hamas.

„Printre cererile grupului se numără, de asemenea, reconstrucţia Gaza; ridicarea blocadei, inclusiv deschiderea punctelor de trecere a frontierei; permiterea circulaţiei persoanelor şi transportul de bunuri fără restricţii”, a mai spus liderul de rang înalt al Hamas.

Negociatorii din SUA, Egipt şi Qatar încearcă de luni de zile să medieze o încetare a focului în acest conflict – care a ucis zeci de mii de palestinieni şi a devastat enclava puternic populată – şi să elibereze ostaticii, dintre care se crede că peste 100 sunt încă captivi în Gaza.

Marile puteri îşi intensifică eforturile pentru a dezamorsa conflictul, în parte pentru a evita ca acesta să se transforme într-un război mai amplu în Orientul Mijlociu, un punct fierbinte periculos fiind escaladarea ostilităţilor de-a lungul graniţei dintre Liban şi Israel.

Luptele din Gaza au început la 7 octombrie, când militanţii conduşi de Hamas au dat buzna peste graniţă şi au ucis 1.

200 de israelieni şi au luat peste 250 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.

De atunci, războiul aerian şi terestru purtat de Israel a ucis peste 37.

000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, a strămutat cea mai mare parte a populaţiei de 2,3 milioane de locuitori din Gaza şi a devastat locuinţele şi infrastructura.

Lasă un răspuns