Firul deportării ilegale a copiilor ucraineni în Rusia. Moscova postează copiii răpiţi din Ucraina pe site-uri de adopţii ruseşti

Spread the love

Copiii ucraineni care au fost răpiţi şi duşi în Rusia în primele luni ale invaziei au fost daţi spre adopţie de către autorităţi, într-un caz sub o identitate rusă falsă, se arată într-o investigaţie realizată de publicaţia Financial Times.

Firul deportării ilegale a copiilor ucraineni în Rusia.

Moscova postează copiii răpiţi din Ucraina pe site-uri de adopţii ruseşti Folosind instrumente de recunoaştere a imaginilor şi înregistrări publice, precum şi interviuri cu oficiali ucraineni şi rude ale copiilor, Financial Times a identificat şi localizat patru copii ucraineni pe site-ul de adopţii usynovite.

ru, care este legat de guvernul rus.

Copiii au fost răpiţi din centrele de îngrijire de stat din Ucraina şi separaţi de tutorii şi rudele lor în oraşe din regiunile din sudul şi estul ţării, zone care au căzut sub controlul armatei ruse.

Aceştia au vârste cuprinse între opt şi 15 ani.

Vezi mai multe articole din categoria externe Potrivit FT, identitatea unuia dintre copii este prezentată de către guvernul rus sub o cu totul altă formă decât cea originală, cu un nume rusesc şi o altă vârstă, în timp ce un alt copil este prezentat folosind o versiune rusă a numelui său ucrainean.

În toate cazurile, nu se face nicio menţiune despre originea ucraineană a niciunuia dintre copii.

Alte şaptesprezece potriviri identificate de FT pe site-ul de adopţii au fost confirmate ca fiind copii ucraineni într-o investigaţie realizată de The New York Times la începutul lunii iunie.

Toţi provin de la o casă de copii din Herson.

Părinţii unor copii care au fost răpiţi în Rusia şi returnaţi mai târziu în Ucraina au povestit, pentru Financial Times, faptul că minorii au fost constrânşi să privească şi să recite propaganda Kremlinului.

Aceştia au fost ţinuţi împotriva voinţei lor şi nu li s-a permis să contacteze rudele şi au fost forţaţi să ia identităţi ruseşti.

Mulţi au descris abuzuri verbale şi fizice din partea copiilor ruşi şi a unor îngrijitori.

Copiii depistaţi de FT şi ale căror identităţi au fost confirmate de către autorităţile ucrainene au ajuns în regiunea Tula, în apropiere de Moscova, dar şi în regiunea Orenburg, în apropiere de graniţa cu Kazahstanul.

Unul dintre copii a fost dus în Crimeea ocupată.

Autorităţile ucrainene estimează că aproape 20.

000 de copii au fost răpiţi din teritoriile ocupate de forţele Moscovei şi duşi în Rusia de când a început invazia.

Mii de copii sunt încă daţi dispăruţi, notează FT.

În realitate, numărul acestora ar putea fi şi mai mare.

Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin şi al comisarului pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, afirmând că aceştia poartă răspundere penală pentru crima de război reprezentată de deportarea ilegală a copiilor.

Lasă un răspuns