Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat joi Ungaria pentru că nu a respectat decizia Uniunii Europene (UE) în domeniul azilului, scrie Reuters.
Ungaria va trebui să plătească o amendă de 200 de milioane de euro (pentru că nu a pus în aplicare schimbările în politica sa de gestionare a migranților și a solicitanților de azil la frontieră, a anunțat joi instanța supremă a UE.
Budapesta, care a refuzat anterior să pună în aplicare hotărârea instanței din 2020, va trebui, de asemenea, să plătească o amendă zilnică de un milion de euro până când va implementa în totalitate măsurile.
În verdictul său, Curtea Europeană de Justiție a declarat că Ungaria nu a luat măsuri „pentru a se conforma hotărârii din 2020 în ceea ce privește dreptul solicitanților de protecție internațională de a rămâne în Ungaria în așteptarea unei decizii finale cu privire la recursul lor împotriva respingerii cererii lor și la îndepărtarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală”.
Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a criticat „mișcarea lașă” a CJUE, care, a spus el, a așteptat să anunțe verdictul abia după alegerile europarlamentare, scrie site-ul maghiar Telex.
Gulyás a mai spus că decizia a depășit pretențiile inițiale ale Bruxelles-ului, deoarece Comisia Europeană a cerut inițial o amendă mai mică pentru Ungaria.
Guvernul maghiar a susținut anterior că hotărârea din 2020 a fost discutabilă, deoarece a închis deja așa-numitele „zone de tranzit”, în timp ce a înăsprit, de asemenea, normele pentru a interzice accesul viitorilor solicitanți de azil.
În conformitate cu legislația actuală, oamenii pot depune cereri de azil doar în afara granițelor Ungariei, la ambasadele sale din Serbia sau Ucraina, țări vecine.
Cei care încearcă să treacă granița sunt în mod obișnuit împinși înapoi.
Premierul Viktor Orban, care s-a confruntat adesea cu Bruxelles-ul în probleme care variază de la independența sistemului judiciar la trimiterea de arme în Ucraina, a promis în 2021 că „va menține regimul existent (în ceea ce privește solicitanții de azil) chiar dacă instanța europeană ne va ordona să îl schimbăm”.
Comisia Europeană a depus o a doua cerere la instanță la începutul anului 2022, afirmând că Ungaria nu a luat toate măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii pronunțate de grup în 2020.
„Acest eșec, care constă în evitarea deliberată a aplicării unei politici comune a UE în ansamblul său, constituie o încălcare fără precedent și extrem de gravă a dreptului UE”, se arată în verdictul de joi al CEJ.