Viktor Orban, după ce l-a primit pe Jens Stoltenberg: Ungaria nu va bloca sprijinul NATO pentru Ucraina

Spread the love

Premierul maghiar Viktor Orban a dat asigurări că nu va bloca prin veto deciziile NATO privind furnizara de sprijin pentru Ucraina, ca urmare a vizitei efectuate miercuri la Budapesta de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, liderul maghiar a subliniat că fonduri și personal din Ungaria nu vor fi folosite pentru a sprijini Ucraina.

Vizita lui Stoltenberg la Budapesta vine într-o perioadă în care alianța vrea să-și crească rolul în sprijinirea armatei ucrainene pentru a rezista în fața forțelor ruse.

Orban, care este de departe cel mai apropiat aliat al Rusiei în Uniunea Europeană, a cerut mereu o poziție prudentă a NATO în conflict și a sugerat o nouă definiție pentru poziția Budapestei pentru a ține forțele maghiare departe de operațiuni în afara teritoriilor țărilor NATO.

„Este parte din sarcina mea ca secretar general să mă întâlnesc cu liderii statelor NATO și să mă asigur că sunt capabili să ajungă la un acord”, a explicat Stoltenberg într-o declarație oferită la Summitul București9 (B9) de la Riga.

„Aștept să merg la Budapesta pentru a sta și discuta agenda summitului NATO (nr.

de la Washington) care include sprijin pentru Ucraina și măsuri pentru a întări forța noastră de descurajare și apărare”, a completat Stoltenberg.

Ucraina va fi în centrul atenției la summitul NATO de luna viitoare de la Washington, iar Kievul are multe așteptări.

Ajutorul acordat Ucrainei va fi o prioritate, alături de producția de echipamente militare și de obiectivele privind bugetul apărării.

Cele 32 de state membre ale NATO se vor reuni în perioada 9-11 iulie la Washington pentru a sărbători 75 de ani de la fondarea alianței.

___Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.

ro

Lasă un răspuns