Şeful NATO: Ungaria nu va participa la sprijinul alianţei pentru Ucraina, dar nici nu îl va bloca prin veto

Spread the love

Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, la Budapesta, că alianţa Nord-Atlantică a acceptat cerinţa premierului Viktor Orban, aceea ca Ungaria să nu ia parte la sprijinul alianţei Nord-Atlantice oferit Ucrainei.

În plus, s-a decis ca acest plan al NATO să nu fie blocat prin drept de veto din partea Ungariei, notează Associated Press (AP).

Vezi mai multe articole din categoria externe „Ungaria a spus clar la întâlnirea de astăzi că nu doreşte să blocheze deciziile din NATO care .

.

.

sunt decizii împărtăşite şi susţinute de celelalte state membre”, a declarat Orbán reporterilor după discuţiile de la Budapesta cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a confirmat că Ungaria nu va lua parte la planurile NATO şi a declarat că Alianţa a acceptat această poziţie a Budapestei.

În plus, el a afirmat că cei doi au „convenit asupra modalităţilor de neparticipare a Ungariei la sprijinul NATO pentru Ucraina”, însă fără a oferi detalii suplimentare despre cum va funcţiona acest lucru.

În cadrul declaraţiilor, Stoltenberg a oferit asigurări că Ungaria îşi va îndeplini în continuare angajamentele NATO, aşa cum premierul Viktor Orban afirmase anterior acest aspect, relevă sursa citată.

Conform înţelegerii cu Stoltenberg, niciun membru al personalului ungar nu va participa la planul NATO de a oferi Ucrainei asistenţă şi instruire în domeniul securităţii şi nu vor fi folosite fonduri maghiare în acest sens, scrie POLITICO.

Această decizie are loc după ce recent, premierul ungar Viktor Orban a afirmat că doreşte să redefinească apartenenţa Ungariei la NATO, întrucât nu este de acord cu propunerea făcută de mai mulţi oficiali din Alianţă de a antrena forţele Kievului în Ucraina.

Este cunoscut faptul că Viktor Orban a menţinut relaţiile diplomatice cu Vladimir Putin de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina.

Orban i-a catalogat pe partenerii săi din UE şi NATO care ajută Ucraina ca fiind „pro-război” şi de mai multe ori s-a opus propunerilor pentru a oferi asistenţă financiară Kievului.

 

Lasă un răspuns