Peste 8.000 de copii cu vârsta sub cinci ani tratați pentru malnutriție acută în Gaza (OMS)

Spread the love

Peste 8.

000 de copii cu vârsta sub cinci ani din Fâșia Gaza au fost tratați pentru malnutriție acută și 28 au murit, a dezvăluit miercuri Organizația Mondială a Sănătății, citată de AFP.

O proporție semnificativă a populației din acest teritoriu palestinian, care face obiectul unei campanii intense de represalii în urma atacului sângeros asupra Israelului din 7 octombrie, se confruntă în prezent cu un nivel catastrofal de penurie alimentară și cu condiții apropiate de foamete, a explicat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unui briefing de presă la Geneva.

„În pofida rapoartelor privind creșterea livrărilor de alimente, nu există în prezent nicio dovadă că cei care au cea mai mare nevoie primesc alimente în cantitate și calitate suficiente”, a subliniat el.

În fața acestei situații, OMS și partenerii săi au încercat să consolideze serviciile de nutriție din Fâșia Gaza, a explicat Dr.

Tedros.

„Mai mult de 8.

000 de copii cu vârsta sub cinci ani au fost diagnosticați și tratați pentru malnutriție acută, inclusiv 1.

600 de copii care suferă de malnutriție acută severă”, a spus el.

Malnutriția acută severă este frecvent asociată cu complicații medicale și reprezintă o cauză majoră de morbiditate și mortalitate la copii.

Cu toate acestea, din cauza insecurității și a lipsei de acces, doar două centre de stabilizare pentru pacienții cu malnutriție severă pot funcționa în prezent, a explicat șeful OMS.

„Incapacitatea noastră de a furniza servicii de sănătate sigure, combinată cu lipsa apei potabile și a instalațiilor sanitare, crește foarte mult riscul de malnutriție la copii”, a spus el.

„Au existat deja 32 de decese atribuite malnutriției, dintre care 28 în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani”, a adăugat el.

Războiul a izbucnit după atacul Hamas din 7 octombrie, care a făcut 1.

194 de morți, majoritatea civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Ca răspuns, armata israeliană a declanșat o ofensivă devastatoare asupra Fâșiei Gaza, care s-a soldat cu peste 37.

000 de morți, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

Dr.

Tedros a evidențiat, de asemenea, criza tot mai mare din domeniul sănătății din Cisiordania ocupată.

Începând cu 7 octombrie, OMS a înregistrat 480 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din Cisiordania, soldate cu 16 morți și 95 de răniți în acest teritoriu palestinian.

De asemenea, a explicat că dezvoltarea „așezărilor ilegale” îngreunează accesul populației palestiniene la serviciile de sănătate.

„În Cisiordania, ca și în Fâșia Gaza, singura soluție este pacea”, a declarat Dr.

Tedros.

Lasă un răspuns