Liderul opoziției sud-coreene, acuzat că a transferat fonduri Nordului printr-o firmă de lenjerie intimă

Spread the love

Lee Jae-myung, liderul principalului partid de opoziție din Coreea de Sud, a fost pus sub acuzare miercuri pentru corupţie într-o presupusă schemă de folosire a unei firme producătoare de lenjerie pentru a transfera fonduri în Coreea de Nord, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Adjunctul lui Lee, liderul Partidului Democrat, din perioada când acesta era guvernatorul provinciei Gyeonggi a fost deja găsit vinovat de transfer ilegal de fonduri într-o conspiraţie ce a implicat grupul de afaceri Ssangbangwool pentru a trimite 8 milioane de dolari în Coreea de Nord.

Ssangbangwool este un concern care a început ca producător de lenjerie şi ulterior s-a extins şi la alte afaceri.

Lee a negat că ar fi fost implicat în vreun fel sau ar fi avut cunoştinţe despre această schemă, care datează din 2019-2020 şi avea ca scop să promoveze un proiect comercial cu Coreea de Nord şi o vizită a lui Lee la Phenian, care i-ar fi dăunat statutului de personalitate politică în ascensiune.

„Nu sunt atât de nebun”, a declarat Lee anul trecut, calificând acuzaţiile la adresa sa drept „ficţiune” când un tribunal a respins un mandat de arestare pe numele său.

Miercuri, după anunţul inculpării, el a spus: „Creativitatea procurorilor se înrăutăţeşte tot mai mult”.

Lee a fost candidatul prezidenţial al Partidului Democrat în 2022, când a fost învins la un scor strâns de Yoon Suk Yeol, un procuror de carieră.

Lee este considerat un candidat major pentru următoarele alegeri prezidenţiale din 2027.

El este inculpat şi într-un alt proces pentru acuzaţii de corupţie legate de mandatul de primar al unui oraş de lângă Seul.

Primul summit între cele două Corei, în anul 2000, creditat cu începutul unei perioade de interacţiuni între părţi, a fost umbrit de faptul că, ulterior, oficiali guvernamentali de la Seul au fost condamnaţi pentru transfer de fonduri către Phenian prin intermediul concernului Hyundai, care a beneficiat apoi de drepturi exclusive asupra unor mari proiecte de afaceri în Nord.

La începutul acestui an Lee Jae-myung a fost internat în spital în stare gravă după ce a fost înjunghiat în gât de un bărbat în timpul unei deplasări în orașul Busan.

El a supraviețuit tentativei de asasinat.

Lasă un răspuns