Doi dintre cei mai importanți miniștri ai președintelui Emmanuel Macron au îndemnat miercuri companiile importante din Franța să critice în public partidul Adunarea Națională a lui Marine Le Pen, amintind de acțiunile similare ale unor companii germane precum Siemens și BMW în privința partidului extremist AfD, relatează Reuters.
Clasa politică franceză este în degringoladă după ce Macron a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că intenționează să dizolve parlamentul în vederea organizării de alegeri anticipate după înfrângerea zdrobitoare suferită de partidul său în fața formațiunii lui Marine Le Pen la alegerile europarlamentare.
În comentarii făcute pentru Reuters cu puțin timp înainte ca Macron să ceară miercuri într-un discurs televizat ca formațiunile rivale să i se alăture într-o alianță moderată împotriva forțelor extremiste, ministrul francez al industriei Roland Lescure a îndemnat marii angajatori să se alăture eforturilor guvernului de a ține extrema dreaptă departe de putere.
„Mobilizați-vă, subliniați programul [electoral] dăunător al Adunării Naționale.
Începeți”, a îndemnat el, amintind că BMW, Siemens și alte companii germane au făcut declarații împotriva partidului extremist Alternativă pentru Germania (AfD) în țara vecină.
Bruno Le Maire, ministrul francez al finanțelor, a lansat un apel asemănător.
„Lațul e strâns.
Ne confruntăm cu vânturi potrivnice, asta e sigur.
Îndemn comunitatea economică să se mobilizeze”, a spus el.
Liderii mediului de afaceri german, care în general nu se pronunță pe chestiuni politice, au devenit tot mai vocali împotriva AfD în condițiile în care se tem că succesul acestui partid de extrema dreaptă va afecta imaginea și atractivitatea Germaniei ca destinație pentru investitorii străini.
Directorii generali ai Siemens și Mercedes-Benz au declarat într-un interviu publicat de un ziar german luna trecută că sunt implicați în campanii anti-extremism și și-au îndemnat angajații să voteze pentru partidele democratice.
Cu toate acestea, AfD a înregistrat duminică la alegerile europarlamentare un scor istoric, terminând pe poziția a doua.
În ceea ce privește Franța, un membru al consiliului de administrație al unei companii tech a declarat deja pentru Reuters sub condiția anonimității că anunțul lui Macron privind organizarea de alegeri anticipate a frustrat numeroși lideri ai mediului de afaceri.
Acesta a spus de asemenea că programul economic populist al lui Marine Le Pen nu se bucură de vreo susținere măsurabilă în mediul de afaceri, dar că imaginea de aroganță a lui Macron ar putea aduce prejudicii tocmai alianței pe care vrea să o formeze în cazul în care el se va implica prea puternic în campania electorală.
Macron a anunțat că alegerile pentru camera inferioară a parlamentului francez vor fi convocate pentru 30 iunie, cu un al doilea tur de scrutin programat pe 7 iulie.