Kremlinul dă asigurări că președintele Putin nu va muri într-un accident de avion

Spread the love

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exclus marți posibilitatea ca președintele Vladimir Putin să cadă victimă unui accident aviatic fatal, afirmând că el folosește „vehicule foarte de încredere”, relatează Business Insider.

Peskov a fost întrebat marți despre acest subiect de către jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin după ce Saulos Klaus Chilima, vicepreședintele din Malawi, și alte 9 persoane, printre care fosta prima doamnă a țării africane, au murit într-un accident aviatic.

Ei se aflau la bordul unui avion militar care a fost dat dispărut luni, președintele Lazarus Chakwera confirmând marți că acesta s-a prăbușit.

Chilima era văzut drept un potențial candidat la alegerile prezidențiale pe care Malawi le va organiza anul viitor.

Decesul său a survenit la mai puțin de o lună după ce președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter.

„Președintele rus folosește avioane autohtone.

Acestea sunt vehicule foarte de încredere”, a răspuns Peskov la întrebările jurnaliștilor, potrivit TASS.

„Bineînțeles, ele au nevoie de mentenanță specială datorită tehnologiei lor foarte înalte”, a adăugat el.

Moscova a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru moartea lui Raisi, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând pe 21 mai că sancțiunile americane au înrăutățit siguranța aviației.

„Americanii neagă acest lucru, dar adevărul este că alte țări împotriva cărora Statele Unite au anunțat sancțiuni nu primesc piese de schimb pentru echipamente americane, inclusiv pentru aviație”, a declarat Lavrov despre accident.

„Vorbim despre provocarea în mod deliberat de daune cetățenilor obișnuiți care folosesc aceste vehicule, iar atunci când nu sunt furnizate piese de schimb, acest lucru este direct legat de o scădere a nivelului de siguranță”, a acuzat șeful diplomației ruse.

Occidentul a impus ample sancțiuni și împotriva industriei aeronautice ruse după ce președintele Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina în februarie 2022.

Lasă un răspuns