DNA se ocupă, mai nou, și de evaziune fiscală / Noi competențe introduse prin Legea Ciolacu-Ciucă

Spread the love

Direcția Generală Anticorupție (DNA) are noi competențe, introduse prin Legea Ciolacu Ciucă (126/2024) care îi scapă de închisoare pe evazioniști.

Astfel, DNA se va ocupa de anumite tipuri de infracțiuni dacă, indiferent de numărul infracţiunilor concurente, s-a produs o pagubă materială mai mare de 10 milioane de lei.

Textul legii la care facem referire: “Sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, indiferent de calitatea persoanei, infracţiunile prevăzute la art.

8, 9 şi 9^2 din Legea nr.

241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările şi completările ulterioare, dacă în cauză, indiferent de numărul infracţiunilor concurente, s-a produs o pagubă materială mai mare de 10 milioane de lei”.

În plus, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot efectua urmărirea penală cu privire la infracţiunea de spălare a banilor, inclusiv autonom, dacă banii, bunurile şi valorile care au făcut obiectul spălării banilor provin din săvârşirea infracţiunilor date în competenţa aceleiaşi direcţii.

Infracțiunile la care face referire Legea 126/2024, așa cum vedem, sunt cele din Legea 241/2005 (precizăm că unele sunt noi, deoarece este modificat chiar acel act normativ).

1.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

În plus, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvârșirii acelei fapte.

2.

Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:*Redăm o parte dintre ele3.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi orice acţiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase având ca efect diminuarea cu cel puţin 1.

000.

000 euro, în echivalentul monedei naţionale, a resurselor bugetului de stat, prin: • utilizarea sau prezentarea de declaraţii sau documente false, documente electronice false, incorecte sau incomplete privind TVA; • nedivulgarea în mod intenţionat de informaţii privind TVA, atunci când aceste informaţii trebuie divulgate potrivit legii; • prezentarea de declaraţii corecte, declaraţii electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.

Este pedepsită și tentativa la această infracţiune.

Alte lucruri care se află în noua lege:Închisoare pentru cei care își creditează firmele cu bani nejustificați / Ce spune Legea Ciolacu-CiucăNoua faptă incriminată din Legea Ciolacu-Ciucă / Care e pedeapsa și ce problemă apare în practicăÎnchisoare pentru e-Factura: Ce spune noua Lege susținută de Ciolacu-Ciucă

Lasă un răspuns