Curtea Supremă din Oklahoma respinge procesul supravieţuitorilor masacrului rasial de la Tulsa

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Curtea Supremă din Oklahoma a respins miercuri procesul intentat de ultimii 2 supravieţuitori ai masacrului rasial din Tulsa din 1921, reducând astfel speranţa susţinătorilor justiţiei rasiale că guvernul va repara unul dintre cele mai grave acte de violenţă împotriva persoanelor de culoare din SUA.

Curtea Supremă din Oklahoma respinge procesul supravieţuitorilor masacrului rasial de la Tulsa Instanţa, formată din nouă membri, a confirmat decizia luată anul trecut de un judecător de la tribunalul districtual din Tulsa, care a decis că nemulţumirile reclamanţilor, deşi legitime, nu se încadrează în domeniul de aplicare a legii statului privind deranjul public, potrivit NBC News.

„De asemenea, considerăm că afirmaţiile reclamantului nu susţin suficient o cerere de îmbogăţire fără justă cauză”, a scris instanţa în decizia sa.

Mesajele lăsate miercuri unui purtător de cuvânt al oraşului Tulsa şi avocatului supravieţuitorilor, Damario Solomon-Simmons, nu au fost returnate imediat.

Vezi mai multe articole din categoria externe Procesul a fost o încercare de a forţa oraşul Tulsa şi alte persoane să compenseze distrugerea de către o grupare de albi din cartierul de negri, cunoscut cândva ca Greenwood, un cartier înfloritor.

În 1921 – pe 31 mai şi 1 iunie – mulţimea albă, inclusiv unele persoane delegate în grabă de autorităţi, a jefuit şi a incendiat cartierul, care era denumit Black Wall Street.

Până la 300 de negri din Tulsa au fost ucişi, iar miile de supravieţuitori au fost forţaţi pentru o perioadă de timp în tabere de internare supravegheate de Garda Naţională.

Cărămizile arse şi un fragment din subsolul unei biserici sunt cam tot ceea ce a supravieţuit astăzi din cartierul de peste 30 de blocuri.

Cele două supravieţuitoare ale atacului, Lessie Benningfield Randle şi Viola Fletcher, care au acum peste 100 de ani, au dat în judecată în 2020 cu speranţa de a vedea ceea ce avocatul lor a numit „dreptate în timpul vieţii lor”.

Un al treilea reclamant, Hughes Van Ellis, a murit anul trecut la vârsta de 102 ani.

 

Lasă un răspuns