Cele patru elemente care ucid în fiecare an în Europa echivalentul populației din București și zona metropolitană

Spread the love

Tutunul, alcoolul, alimentele ultraprocesate (UPF) și combustibilii fosili ucid 2,7 milioane de persoane pe an în Europa, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a cerut guvernelor să impună o reglementare mai strictă a produselor care dăunează sănătății, scrie ziarul britanic The Guardian.

Într-un raport considerat revoluționar de presa britanică, OMS a declarat că industriile puternice sunt la originea problemelor de sănătate și a morții premature prin utilizarea unui marketing „înșelător” și prin faptul că interferează cu eforturile guvernelor de a preveni bolile ucigașe precum cancerul, bolile de inimă și diabetul.

Noul raport calculează că tutunul, combustibilii fosili, FPSU și alcoolul sunt responsabile de peste 7 400 de decese în fiecare zi în cele 53 de state europene.

În total, cele patru industrii cauzează aproximativ 2,7 milioane de decese anual în Europa, adică aproximativ un sfert (24,5%) din totalul mortalității.

Constatările agenției de sănătate a ONU reprezintă un atac fără precedent la adresa daunelor uriașe pe care marile corporații și produsele lor le provoacă sănătății umane, scrie ziarul britanic.

Raportul descrie modul în care „marile industrii” folosesc metode deschise și ascunse pentru a-și spori profiturile prin întârzierea și deraierea politicilor de îmbunătățire a sănătății populației.

„Un număr mic de corporații transnaționale (.

.

.

) exercită o putere semnificativă asupra contextelor politice și juridice în care operează și obstrucționează reglementările de interes public care ar putea avea un impact asupra marjelor lor de profit”, a declarat OMS.

Dr.

Hans Henri P Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat: „Printre tacticile industriei se numără exploatarea persoanelor vulnerabile prin strategii de marketing orientate, inducerea în eroare a consumatorilor și afirmații false cu privire la beneficiile produselor lor sau la acreditările lor ecologice.

”Tacticile folosite de „marile industrii comerciale” subminează măsurile de reducere a fumatului, a consumului de alcool și a obezității, care sunt cele mai mari cauze ale îmbolnăvirilor evitabile.

Cifrele din raportul referitor la Europa vin în urma unei cercetări din 2023, care a constatat că alcoolul, tutunul, alimentele și băuturile procesate și combustibilii fosili au provocat 19 milioane de decese pe an la nivel mondial, adică 34% din totalul deceselor.

Lasă un răspuns