Un comediant a fost condamnat la închisoare în Indonezia din cauza unei glume despre profetul Mahomed

Spread the love

O instanță din Indonezia l-a condamnat la 7 luni de închisoare pe comediantul Aulia Rakhma din cauza unei glume pe care acesta a făcut-o despre profetul Mahomed, o decizie care sporește îngrijorările legate de legislația privind blasfemia în țara cu cea mai numeroasă populație musulmană din lume, relatează Reuters.

Rakhman a fost găsit vinovat de încălcarea legii privind blasfemia după ce a glumit despre numele profetului Mahomed în timpul unui spectacol pe care l-a ținut în luna decembrie a anului trecut în orașul Lampung din Sumatra.

O înregistrare video a momentului, care a fost pe larg distribuită pe rețelele de socializare, arată că acesta a glumit că numele lui Mahomed nu mai este atât de sfânt având în vedere câte persoane aflate în închisoare îl poartă.

La fel ca în numeroase alte țări din jurul lumii cu o populație majoritar musulmană, mulți bărbați din Indonezia sunt numiți după numele profetului sfânt al Islamului.

Organizațiile pentru drepturile omului și susținătorii dreptului la libertatea de exprimare și-au exprimat îngrijorările privind modul în care este interpretată în Indonezia legislația privind blasfemia, aceasta fiind folosită în mare parte pentru a condamna la închisoare persoane care au făcut comentarii considerate jignitoare la adresa Islamului.

Usman Hamid, directorul executiv al Amnesty International Indonesia, a declarat că această lege a dus la încarcerarea a „numeroase persoane nevinovate”.

„Îndemnăm ca acest articol de lege să fie abrogat”, a mai spus el.

Andreas Harsono, cercetătorul pentru Indonezia al Human Rights Watch, a spus la rândul său că acest caz „a arătat din nou natura toxică a legii blafemiei” din țara asiatică.

Spectacolul din decembrie a comediantului Aulia Rakhma a făcut parte dintr-un eveniment organizat pentru a susține campania electorală a politicianului Anies Baswedan, care a candidat pentru alegerile prezidențiale organizate de Indonezia în februarie anul acesta.

Baswedan, care nu a participat la spectacol, a pierdut alegerile.

Instanța din Lampung a pronunțat decizia săptămâna trecută, însă nu a făcut-o publică până la câteva zile după luarea ei.

Legea în baza căreia a fost condamnat comediantul a fost folosită în trecut pentru a-l încarcera pe Basuki Tjahaja Purnama, popularul guvernator de confesiune creștină al Jakartei.

Acesta a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru blasfemie în 2017.

Mai recent, o instanță indoneziană a condamnat în septembrie anul trecut o femeie care a distribuit pe TikTok o înregistrare video în care s-a filmat recitând o rugăciune musulmană înainte de a consuma carne de porc, interzisă musulmanilor.

Ea a fost condamnată de asemenea la doi ani de închisoare.

Lasă un răspuns