Morții din Gaza, „un sacrificiu necesar”. Mesajele liderului militar al Hamas privind atacul asupra Israelului

Spread the love

Liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, a afirmat că gruparea palestinană deține superioritatea asupra Israelului în războiul din Gaza, potrivit unpr mesaje consultate de către publicația Wall Street Journal, transmite CNN.

„I-am adus pe israelieni exact unde am vrut”, le-a transmis recent Sinwar liderilor politici ai Hamas, potrivit unuia dintre mesajele invocate de WSJ.

Data mesajului este incertă dar se pare că Sinwar face presiuni pentru o continuare a războiului.

Wall Street Journal susține că a consultat zeci de mesaje trimise de către Sinwar echipei care negocia un armistițiu pentru încetarea conflictului început pe 7 octombrie, conflict ce a dus la moartea a peste 37.

000 de persoane în Fâșia Gaza și la distrugeri de proporții.

CNN nu a consultat respectivele mesaje și nu a putut verifica autenticitatea lor.

Într-unul dintre mesaje Sinwar ar fi spus că moartea civililor a fost „un sacrificiu necesar” și în alte conflicte pentru obținerea independenței, precum cel din Algeria.

În perioada în care Israel se pregătea să intre în Rafah înaintea Ramadanului, Sinwar le-a cerut liderilor politici ai Hamas să nu facă concesii și să încerce să obțină un final permanent al războiului.

„Vizita Israelului în Rafah nu va fi o plimbare în parc”, se spune într-un mesaj.

Reacționând la articolul din WSJ, armata israeliană (IDF) a scris pe X: „Sinwar profită de pe urma morții civililor din Gaza, spunând că este „un sacrificu necesar” pentru a provoca presiune internațională asupra eforturilor Israelului de a elimina organizația teroristă”.

În primele mesaje trimise echipei de negociatori ai armistițiului, Sinwari părea „surprins” de brutalitatea atacului din 7 octombrie asupra Israelului.

„Lucrurile au scăpat de sub control”, spunea Sinwar referindu-se la „găști care au luat femei și copii ostatici”.

„Oamenii au luat-o razna și asta nu trebuia să se întâmple”, a continuat liderul Hamas.

Yahya Sinwar și-a arătat și nemulțumirea că nu a fost consultat în legătură cu o întâlnire între liderii politici ai Hamas și alte facțiuni palestiniene, întâlnire pe care a caracterizat-o „rușinoasă și scandaloasă”.

„Câtă vreme luptătorii rezistă și nu am pierdut războiul, asemenea contacte ar trebui să se încheie imediat”, a spus palestinianul adăugând că „avem resurse să continuăm lupta luni întregi”El a comparat Gaza cu bătălia de la Karbala din anul 680, când nepotul profetului Mahomed, Husayn ibn Ali, a fost învins și ucis de către armata mult mai numeroasă a califului omeyad Yazid I, eveniment comemorat și acum de către musulmanii șiiți.

„Trebuie să înaintăm pe calea pe care am început.

Sau altfel să fie o nouă Karbala”, a mai scris Yahya Sinwar.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat luni o propunere prezentată de preşedintele american Joe Biden pentru o încetare a focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza şi i-a îndemnat pe militanţii palestinieni să accepte acordul menit să pună capăt unui război care durează de mai bine de opt luni.

Hamas a salutat adoptarea rezoluţiei redactate de SUA şi a declarat într-un comunicat că este gata să coopereze cu mediatorii în ceea ce priveşte punerea în aplicare a principiilor planului.

Rusia s-a abţinut de la votul de la ONU, în timp ce restul de 14 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluţiei, care susţine un plan de încetare a focului în trei etape prezentat de Joe Biden la 31 mai şi pe care l-a descris ca fiind o iniţiativă israeliană.

Rezoluţia salută noua propunere de încetare a focului, afirmă că Israelul a acceptat-o, solicită Hamas să fie de acord cu ea şi „îndeamnă ambele părţi să implementeze pe deplin termenii acesteia, fără întârziere şi fără condiţii”.

De luni de zile, negociatori din SUA, Egipt şi Qatar încearcă să medieze o încetare a focului.

Hamas afirmă că doreşte o încetare permanentă a războiului din Fâşia Gaza şi retragerea Israelului din enclava cu 2,3 milioane de locuitori.

Israelul a recurs la represalii împotriva Hamas, care conduce Gaza, în urma atacului comis de militanţii săi la 7 octombrie 2023.

Peste 1.

200 de persoane au fost ucise şi peste 250 au fost luate ostatice de către Hamas la 7 octombrie, potrivit unui bilanţ israelian.

Se crede că mai mult de 100 de ostatici au rămas captivi în Gaza.

Israelul a lansat un asalt aerian, terestru şi maritim asupra teritoriului palestinian, ucigând, conform autorităţilor din Gaza, peste 37.

000 de palestinieni.

Lasă un răspuns