Grecia: Alertă de risc mare de incendii / HARTA regiunilor afectate / Primul val de caniculă de anul acesta va atinge punctul culminant miercuri și joi

Spread the love

Autoritățile elene au emis marți prima alertă de risc de incendiu din această vară din Grecia, potrivit publicației eKathimerini.

Potrivit instituțiilor de protecție civilă, există risc semnificativ de incendii în mai multe regiuni.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis pentru cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul Național de Meteorologie a emis un buletin meteorologic conform căruia în intervalul 11-14 iunie 2024 se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone.

Ministerul Protecției Civile și Crizelor Climatice a avertizat că, în perioada menționată, va exista un risc crescut de incendii, îndeosebi în regiunile Attica, Peloponez, respectiv în Grecia continentală – zonele Viotia, Fthiotida și Fokida.

Instituțiile elene au publicat și o hartă de risc, pe care zonele cu risc ridicat sunt marcate cu galben, iar cele cu risc foarte ridicat cu portocaliu.

Autoritățile sfătuiesc populația să evite activitățile care pot provoca un incendiu, cum ar fi arderea ierbii uscate și a crengilor, utilizarea mașinilor care produc scântei, cum ar fi ferăstraiele circulare, aparatele de sudură, grătarele în aer liber, fumatul stupilor, aruncarea țigărilor aprinse etc.

Arderea câmpurilor este interzisă pe toată durata sezonului de incendii.

Începând de marți, Grecia va avea parte de primul val de caniculă din acest an, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius și un risc „foarte ridicat” de incendiu, a declarat luni ministrul pentru schimbări climatice, Vassilis Kikilias, potrivit AFP.

Valul de căldură care va dura trei zile va „atinge punctul culminant miercuri și joi”, iar „riscul de incendiu va fi foarte mare în zone extinse din Grecia”, a declarat presei ministrul, care este și responsabil cu protecția civilă.

Serviciile meteorologice prognozează temperaturi de până la 42°C în centrul țării, în condițiile în care Grecia a fost deja supusă în ultimele zile unor temperaturi foarte ridicate, în special la Atena, unde joi sunt așteptate 38°C.

Kikilias le-a cerut grecilor „ajutorul și atenția lor pentru a proteja viețile umane” și natura, în condițiile în care în țară se înregistrează zilnic între 30 și 40 de incendii de pădure, deși până acum la scară redusă.

Deși vara nu a început încă, marțea trecută au fost înregistrate temperaturi record pentru prima săptămână din iunie, potrivit site-ului meteo.

gr, temperaturile ajungând la 39,3°C la nivel local.

Această țară mediteraneană, obișnuită cu valurile de căldură, s-a confruntat în 2023 cu incendii devastatoare și cu un val de căldură de două săptămâni de o durată fără precedent.

Ea a trecut apoi prin cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată, iar acum se teme de „o vară foarte dificilă” în ce privește incendiile de pădure, potrivit lui Kikilias.

Lasă un răspuns