Miliardarul sud-african Elon Musk a avut o reacție vehementă după ce Apple și OpenAI au anunțat că au încheiat un parteneriat privind inteligența artificială, șeful Tesla afirmând că este dispus inclusiv să interzică angajaților și vizitatorilor companiilor sale să folosească iPhone, relatează Reuters și CNBC.
Musk și-a exprimat nemulțumirea într-o serie de mesaje pe care le-a publicat pe „X”, platforma social media pe care o deține, afirmând că este îndoielnic că datele personale ale utilizatorilor vor putea fi protejate dacă Apple integrează la nivelul sistemului de operare al dispozitivelor sale modele de inteligență artificială (A.
I.
) produse de OpenAI.
„Dacă Apple integrează OpenAI la nivel de OS, atunci dispozitivele Apple vor fi interzise la companiile mele.
Aceasta este o încălcare de securitate inacceptabilă”, a anunțat el.
„Iar vizitatorii vor trebui să își lase dispozitivele Apple la ușă, unde vor fi depozitate într-o cușcă Faraday”, a adăugat el într-un mesaj publicat imediat după primul.
O cușcă Faraday, sau un câmp Faraday, este un dispozitiv închis construit pentru a bloca anumite câmpuri electromagnetice.
„Este evident de absurd că Apple nu este suficient de deșteaptă pentru a-și face propriile A.
I.
, dar cumva este capabilă să asigure că OpenAI îți va proteja securitatea și viața privată! Apple n-are habar despre ceea ce se întâmplă de fapt odată ce îți dau datele tale celor de la OpenAI.
Vă trag pe sfoară”, a acuzat Musk într-un al treilea mesaj.
Comentariile sale au venit după ce Apple a anunțat luni o serie de funcționalități noi bazate pe A.
I.
pentru aplicațiile și sistemele sale de operare, precum și un parteneriat cu OpenAI pentru a integra tehnologia ChatGPT pe dispozitivele sale.
Apple a declarat că a dezvoltat aceste funcționalități cu respectarea datelor private ca obiectiv cheie și că va folosi o combinație de procese de pe dispozitive și stocare în cloud pentru a garanta acest lucru.
La începutul lunii martie Musk i-a dat în judecată pe OpenAI și Sam Altman, CEO-ul companiei, acuzând că a fost „trădată” misiunea inițială a startup-ului, aceea de a dezvolta sisteme A.
I.
în beneficiul umanității și în scopuri nelucrative.
Musk este unul dintre antreprenorii care au cofondat OpenAI în 2015 și afirmă în plângerea depusă în instanță că decizia OpenAI de a desfășura și activități generatoare de profit reprezintă o încălcare a termenilor contractuali asumați atunci.
Miliardarul sud-african a părăsit compania în februarie 2018 și a devenit între timp unul dintre cei mai vocali contestatari ai ei, afirmând că OpenAI nu respectă măsurile necesare pentru a dezvolta în siguranță sistemele de inteligență artificială.
În iulie anul trecut el și-a înființat propria companie de cercetări în domeniul A.
I.
, xAI, despre care afirmă că urmează „a treia cale” în acest domeniu.