Conflicte: Creștere „șocantă” a numărului de încălcări ale drepturilor copiilor în 2023 – raport ONU

Spread the love

Violențele împotriva copiilor în conflicte au atins „niveluri extreme” în 2023, cu o creștere „șocantă” a încălcărilor grave, în pofida datelor incomplete privind Gaza, potrivit raportului anual al secretarului general al ONU, consultat marți de AFP.

„În 2023, violențele împotriva copiilor în conflictele armate au atins niveluri extreme, cu o creștere șocantă de 21% a încălcărilor grave”, se arată în acest raport, care urmează să fie publicat oficial joi și care confirmă 30.

705 încălcări comise anul trecut.

Raportul anual întocmit de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, enumeră încălcările drepturilor copiilor (sub 18 ani) în circa douăzeci de zone de conflict din întreaga lume și anexează o listă a celor responsabili de aceste încălcări, inclusiv a copiilor care au fost uciși sau mutilați, recrutați, răpiți sau abuzați sexual.

În 2023, copiii „au fost primii afectați de înmulțirea și escaladarea crizelor marcate de un dispreț total față de drepturile copiilor, în special față de dreptul inerent la viață”, insistă raportul.

Raportul subliniază, în special, că conflictul din Israel și teritoriile palestiniene a dus la încălcări ale drepturilor copiilor „la o scară și intensitate fără precedent”, cu o creștere de 155% a încălcărilor grave legate de atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și de ofensiva israeliană în Fâșia Gaza ca represalii.

În acest context, armata israeliană, precum și Hamas, au fost adăugate pe „lista rușinii” anexată la raport, informație care a fost dezvăluită săptămâna trecută.

Situația din Sudan este, de asemenea, îngrijorătoare, cu o creștere „uluitoare de 480%” a numărului de încălcări grave împotriva copiilor din această țară.

Prin urmare, secretarul general a decis să adauge pe „lista rușinii” armata sudaneză și forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF), aflate în război din aprilie 2023.

Lasă un răspuns