ANM: Trei coduri galbene și unul portocaliu de caniculă sau averse și vijelii – HARTĂ / Cum va fi vremea în București

Spread the love

Administrația Națională de Meteorologie a transmis o serie de avertizări de tip cod galben și portocaliu în care avertizează că aproximativ jumătate de țară va fi afectată marți de instabilitate atmosferică, dar și că alte zone extinse vor suferi marți și miercuri de caniculă.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei și cea mai mare parte a zonei montane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 55.

.

.

70 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15.

.

.

25 l/mp și izolat de peste 30.

.

.

40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni, notează meteorologii.

În intervalul marți ora 10 – miercuri ora 10, în centrul Moldovei și nordul Olteniei și pe litoral, se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

În intervalul marți ora 10 – miercuri ora 10, în cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Totodată, pe alocuri noaptea va fi tropicală, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

Miercuri, între orele 10 și 21, în Muntenia, Dobrogea și în sudul Moldovei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 30 și 35 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

De marți dimineață și până miercuri dmineață, canicula va persista, disconfortul termic se va menţine accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 37 de grade, iar cea minimă va fi de 18.

.

.

20 de grade.

În cursul zilei de miercuri, valorile termice diurne vor fi în scădere față de intervalul anterior, dar tot vor mai atinge pragul caniculei după-amiaza, iar disconfortul termic va fi în continuare ridicat.

Cerul va fi variabil, cu probabilitate ridicată după-amiaza și seara pentru înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Temperatura maximă va fi de 33.

.

.

35 de grade.

Lasă un răspuns