Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va examina miercuri patru plângeri depuse împotriva Rusiei de către Ucraina pentru operațiunile desfășurate începând din februarie 2022 și în 2014 în regiunea Donbass, precum și de către Olanda pentru distrugerea zborului MH17 în iulie 2014, potrivit AFP.
Aceste plângeri vor fi examinate de cei 17 judecători ai Marii Camere, cea mai solemnă formațiune a instituției cu sediul la Strasbourg.
Douăzeci și șase de state, printre care aproape toate statele membre ale Uniunii Europene, au fost autorizate să intervină în procedură și să prezinte observații scrise, precum și diverse ONG-uri.
Cu toate acestea, nu se așteaptă ca niciun reprezentant al guvernului rus să fie prezent.
Deși Rusia a fost expulzată din Curte în septembrie 2022, ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei care a început cu câteva luni mai devreme, ea rămâne responsabilă pentru încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului comise înainte de această dată.
„De când a părăsit Curtea, Rusia nu a dat curs niciunui caz, nu a răspuns la nicio observație și practică politica scaunului gol”, subliniază o sursă din cadrul CEDO.
Întrucât judecătorul ales în ceea ce privește Rusia a încetat să-și mai exercite funcția, în locul său va sta un judecător de altă naționalitate, numit de Curte.
Plângerile Ucrainei se referă la „încălcări grave și masive ale drepturilor omului” comise de Rusia pe teritoriul ucrainean de la începutul ofensivei sale, la 24 februarie 2022, precum și la „atacurile militare ilegale” desfășurate în estul țării, în principal în Donbass, „din primăvara anului 2014”.
O a treia plângere se referă la „presupusa răpire a trei grupuri de copii” în vara anului 2014 și la transferul temporar al acestora în Rusia.
„Principalul obiectiv al audierii de mâine este de a demonstra Curții și lumii întregi amploarea și volumul încălcărilor grave și sistematice ale drepturilor omului comise de Rusia împotriva tuturor persoanelor de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat pentru AFP Marharita Sokorenko de la Ministerul ucrainean al Justiției, evocând o audiere „fără precedent”.
Ultima cerere a fost depusă de Olanda după distrugerea, la 17 iulie 2014, a avionului Malaysia Airlines care efectua zborul MH17, plecat din Amsterdam cu destinația Malaezia și doborât de o rachetă de fabricație rusească în regiunea Donețk din Donbass, provocând moartea a 298 de persoane.
Această audiere „este un pas important pentru stabilirea adevărului, tragerea la răspundere a autorilor și obținerea justiției pentru toate victimele și familiile lor”, a salutat guvernul olandez.
„Sper că Marea Cameră va decide că Rusia este responsabilă pentru distrugerea zborului MH17”, a declarat pentru AFP Piet Ploeg, care și-a pierdut fratele, cumnata și nepotul în catastrofă și care prezidează asociația „Stichting Vliegramp MH17”, o asociație a rudelor victimelor.
El a denunțat „negarea, indiferența și dezinformarea” orchestrate de Moscova de la tragedie încoace.
În noiembrie 2022, un tribunal olandez a condamnat, în absența lor, trei bărbați – doi ruși și un ucrainean – la închisoare pe viață pentru explozia zborului MH17.
Alte trei plângeri din partea Ucrainei și 7.
500 de cereri individuale ca urmare a agresiunii rusești care a început în februarie 2022 sunt în curs de soluționare la CEDO.