Rezultate alegeri locale 2024. PSD a câștigat detașat alegerile în Vaslui și după punerea sub acuzare a lui Dumitru Buzatu în dosarul mitei din portbagaj

Spread the love

Rezultatele parțiale centralizate luni dimineață indică drept câștigător detașat al alegerilor locale la Vaslui Partidul Social Democrat (PSD).

Social-democrații și-au adjudecat președinția Consiliului Județean, primăriile din toate cele trei municipii, un oraș și 58 de comune.

Județul Vaslui rămâne unul dintre cele mai importante bazine electorale pentru social-democrați.

Arestarea fostului președinte al PSD Vaslui și al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, nu a tras în jos partidul la alegerile locale de duminică, arată rezultatele parțiale centralizate până acum.

Astfel, noul președinte al CJ Vaslui va fi social-democratul Ciprian Trifan, actual vicepreședinte CJ Vaslui, care, potrivit datelor provizorii, a obținut 45,6% din numărul total de voturi.

Pe locul al doilea se află liberalul Nelu Tătaru, cu 24,9% din voturi, urmat de Sorin Chelmu (AUR) cu 12,5% și Mihai Botez (USR): 11,1%.

PSD a câștigat detașat și Consiliul Județean Vaslui, cu 48,9%.

Este urmat de PNL – 22,7%, AUR – 19,3% și Alianța Dreapta Unită – 13,6%.

Și municipiul Vaslui, reședința județului, a fost câștigat tot de social-democrați.

Noul primar al municipiului Vaslui, după retragerea din funcție din motive medicale a actualului primar Vasile Pavăl (PSD), este Lucian Braniște, actualul viceprimar în funcție.

Fost liberal, Braniște a trecut în tabăra social-democraților, după ce un sondaj intern al PNL-ului local îl dădea pe locul al treilea la favoriți și nu i-a susținut candidatura.

Braniște a fost ales primar al municipiului Vaslui cu 45,7% din voturi.

El a fost urmat de Marius Arcăleanu (Alianța Dreapta Unită), cu 30% și Ionel Sandu (AUR) cu 12%.

Candidatul PNL, Robert Vlada, care în sondajul intern al partidului figura drept favorit, a obținut doar 7,6%.

La Consiliul Local Vaslui, PSD a obținut 40,5% din voturi, Alianța Dreapta Unită – 24,9%, AUR – 15,2%, PNL – 13,4%.

Din cele 86 de unități administrativ teritoriale ale județului Vaslui, PSD a câștigat 62- trei municipii, un oraș și 58 de comune.

PNL a câștigat funcția de primar al orașului Negrești și în 19 comune.

AUR și-a adjudecat primăriile din două comune, iar USR și PUSL câte o comună.

Aflat la conducerea județului Vaslui, în diverse funcții, încă de la începutul anilor ’90, fostul lider social-democrat Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv în septembrie anul trecut, după ce a fost prins de DNA având în portbagaj o geantă cu 1,25 milioane de lei.

Bani despre care omul de afaceri Emil Savin a reclamat că reprezenta 10% din valoarea proiectului finanțat de CJ Vaslui și pe care Buzatu i-ar fi cerut, indirect, cu titlu de mită.

La scurt timp după reținerea sa, conducerea PSD a anunțat excluderea lui Buzatu din partid.

Lasă un răspuns