LIVE Război în Ucraina, ziua 838: Elveția anunță 90 de participanți la summitul de pace / Putin se pregătește să meargă în Coreea de Nord / Bombardamente masive ale rușilor în Ucraina

Spread the love

Elveția a anunțat luni că 90 de țări și organizații s-au înregistrat până acum să participe la summitul de pace pentru Ucraina pe care îl va organiza pe 15-16 iunie, perioadă în care președintele rus Vladimir Putin ar putea vizita Coreea de Nord și Vietnamul.

Jurnaliștii de la Vedomosti, unul dintre cele mai mari ziare financiare din Rusia, au scris luni că ambasadorul rus la Phenian, Alexandr Matsegora, le-a confirmat că vizita lui Putin în Coreea de Nord este „pregătită activ”.

Deși nu a avansat o dată pentru vizită, Vedomosti a scris că ea ar urma să aibă loc în luna iunie și că imediat după aceea liderul de la Kremlin se va deplasa în Vietnam.

Kremlinul a confirmat oficial pe 24 mai că Putin va merge într-o vizită în Coreea de Nord, fără a anunța însă și când se va întâmpla acest lucru.

Președintele rus se va deplasa în Coreea de Nord după ce în septembrie anul trecut l-a primit în Orientul Îndepărtat Rus pe liderul suprem Kim Jong Un.

Putin i-a promis atunci lui Kim că Rusia va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți.

După această vizită regimul de la Phenian și-a intensificat livrările de armament către Rusia.

Rusia nu a fost invitată de Elveția la summitul de pace pentru Ucraina în condițiile în care Kremlinul și ministerul rus de externe au declarat în mod repetat că Moscova nu este interesată de discuții în baza formulei de pace propuse de președintele Volodimir Zelenski, care presupune retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei.

Guvernul elvețian a declarat însă într-un comunicat remis luni că summitul de pace are obiectivul de a defini „o foaie de parcurs comună” care să implice atât Ucraina, cât și Rusia.

11:58Țările BRICS „lucrează activ” pentru a dezvolta o platformă pentru decontările în monede naționale în cadrul schimburilor comerciale reciproce, susține ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Se lucrează activ pentru implementarea deciziilor summitului de la Johannesburg de anul trecut, în special în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului monetar și financiar internațional, dezvoltarea unei platforme pentru decontările în monede naționale în comerțul reciproc”, a spus el la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor ce fac parte din organizația BRICS.

11:21 Șefa parlamentului rus jubilează după înfrângerile înregistrate de Olaf Scholz și Emmanuel Macron la alegerile europarlamentare:„Faptul că la alegerile parlamentare paneuropene șefii celor mai mari țări din Lumea Veche – Macron și Scholz – au suferit o înfrângere zdrobitoare cu partidele lor, confirmă încă o dată insolvența lor atât ca politicieni naționali, cât și ca politicieni europeni”, a declarat luni Valentina Matvienka, președintele Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus.

Ea a adăugat în comentarii făcute pe canalul său de Telegram că pentru cei doi lideri europeni, „acesta este un rezultat binemeritat, rezultat din mulți ani de nesocotire totală față de nevoile reale ale oamenilor și ale societății”.

„După executarea ordinelor de la Washington și abandonarea suveranității, ei nu puteau conta pe nimic altceva”, este sigură Matvienko.

10:42Rusia acuză armata ucraineană de noi bombardamente împotriva civililor din regiunea Belgorod aflată la granița dintre cele două țări.

„Orașul Shebekino a fost atacat de forțele armate ucrainene.

Potrivit informațiilor preliminare, trei civili au fost răniți.

O ambulanță a dus la Spitalul nr.

2 din Belgorod un bărbat cu multiple răni provocate de schije la brațe și picioare și o plagă în piept.

Două femei cu diverse răni provocate de schije sunt duse la spitalul clinic regional”, a declarat pe canalul său de Telegram Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse.

El a afirmat de asemenea că liniile de electricitate au fost avariate după atac și că alimentarea cu energie electrică a fost parțial întreruptă în orașul Shebekino, precum și în satele Nezhegol și Rzhevka.

Servicii operaționale și de urgență sunt la fața locului, a asigurat însă el.

10:13Trupele ruse continuă să bombardeze zonele de graniță ale regiunilor Cernihiv, Sumî și Harkov, Comandamentul Operațional „Nord” al forțelor ucrainene afirmând luni dimineața că pe parcursul zilei au fost numărate deja 33 de bombardamente (151 de explozii) cu diferite tipuri de arme.

Informațiile despre distrugeri, morți sau răniți în rândul populației locale sunt în curs de clarificare, potrivit sursei citate.

09:38 În cursul săptămânii trecute armata rusă a efectuat 21.

000 de bombardamente și 431 de atacuri aeriene pe teritoriul Ucrainei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Statului Major de la Kiev Andriy Kovalev, într-o intervenție televizată.

Potrivit acestuia, 15 lovituri dintre atacuri au fost cu rachete și 367 cu bombe aeriene ghidate.

El a avansat și un bilanț al pierderilor pe care le-ar fi suferit armata rusă în anterioarele 7 zile:„În ultima săptămână, pierderile totale ale inamicului s-au ridicat la: personal – 8.

723 de ocupanți ruși, 104 tancuri, 151 vehicule blindate de luptă, 360 sisteme de artilerie, sisteme de salvare a rachetelor, 15 sisteme de apărare aeriană, 283 drone operațional-tactice, 470 de autovehicule, 58 de unități de echipamente speciale și o navă rusească”.

Lasă un răspuns