Rezultate exit-poll trimise de Sebastian Burduja în timpul alegerilor, deși legea o interzice / Reacția candidatului PNL la Primăria Capitalei – UPDATE

Spread the love

Candidatul Partidului Național Liberal pentru Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a trimis duminică prin mesaje whatsapp rezultate ale unui presupus exit-poll care-l plasa imediat în spatele actualului primar Nicușor Dan, deși legislația electorală interzice transmiterea rezultatelor sondajelor făcute la ieșirea de la urne până la momentul închiderii secțiilor de votare, scrie Centrul de Investigații Media.

Sebastian Burduja admite într-o reacție pentru HotNews.

ro că a trimis rezultatele, dar motivează că mesajele au fost transmise unor contacte private și nu publicului larg.

Potrivit sursei citate, cel puțin două persoane au primit, duminică, în timpul alegerilor locale mesaje cu rezultate de tip exit-poll.

“Este o încălcare evidentă a articolului 75, aliniatul 2 din legea 115/2015, legea care stabilește regulile după care se organizează alegerile locale”, a declarat pentru Centrul de Investigații Media (CIM) Maria Krause, specialist în legislație și proceduri electorale în echipa coaliției de ONG-uri „Vot Corect”.

Potrivit CIM, articolul indicat de Krause prevede explicit acest lucru: “(2) În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de închiderea votării”.

Burduja nu este singurul care prezintă sondaje.

Mai multe site-uri de știri, printre care Digi 24.

ro, Adevărul.

ro, stiripesurse.

ro publică și ele rezultate ale exit-poll-urilor.

Într-o reacție pentru HotNews.

ro, Sebastian Burduja admite că a trimis rezultatele unui presupus exit-poll, dar motivează că mesajele au fost transmise unor contacte private și nu publicului larg.

Mai mult, acesta spune că „acel sondaj a fost preluat de pe site-urile de știri online, deci el preexista în spațiul public înaintea vehiculării lui prin corespondențe private”.

„În primul rând, acuzațiile Centrului de Investigații Media sunt informații false distribuite în spațiul public, autorul articolului fiind susținător al unui alt partid politic și făcând anticampanie în ziua alegerilor.

În al doilea rând, mesajele privind sondajele au fost transmise unor contacte private, nu prezentate publicului larg.

Noțiunea de „prezentare a sondajelor”, conform jurisprudenței instanțelor pe art.

75 alin.

(2) din Legea nr.

115/2015, se referă la faptul că acestea nu pot fi prezentate publicului larg în ziua votării.

Interzicerea comunicării unor sondaje într-un dialog privat ar contraveni libertății de exprimare și dreptului la informație, aspect netolerat de instanțe.

În al treilea rând, acel sondaj a fost preluat de pe site-urile de știri online, deci el preexista în spațiul public înaintea vehiculării lui prin corespondențe private”, a declarat Sebastian Burduja HotNews.

ro.

Lasă un răspuns