LIVE Alegeri locale și europarlamentare 2024: Prezența la vot la europarlamentare la ora 9 e cu 1,5% mai mare ca în 2019, iar la locale cu 0,5% mai mare / Ce au declarat Iohannis, Ciolacu și Nicușor Dan

Spread the love

Aproape 19 milioane de români sunt așteptați astăzi să voteze în cadrul alegerilor locale și europarlamentare.

Secțiile de votare sunt deschise între orele 07.

00 – 22.

00.

La acest scrutin s-au înscris 207.

389 de candidaţi pentru alegerile locale, potrivit Autorității Electorale Permanente.

Pentru alegerile europarlamentare, cetățenii cu drept de vot vor avea de ales între 16 partide și alianțe sau candidați independenți.

09:25Primarul Capitalei, Nicușor Dan, s-a prezentat la votat și a subliniat, în declarația oferită presei, că a votat „pentru realism în viața publică” și „împotriva mafiei imobiliare”.

„Am votat pentru onestitate în viața publică, pentru realism în viața publică, e important ca oamenii politici să ne spună unde suntem și ce putem face.

Și am votat împotriva mafiei imobiliare”, a declarat Nicușor Dan, la ieșirea din secția de votare.

09:10Președintele Klaus Iohannis a votat la secția de la Liceul „Jean Monnet” din Capitală.

„Este o zi importantă astăzi, o zi în care alegem pe cei care conduc comunităţile în care trăim şi alegem pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European”, a spus preşedintele după vot.

„Eu am votat şi vă invit pe toţi să poftiţi la vot, este extrem de important”, a precizat șeful statului.

09:00 Până la această oră au votat 900.

351 de români la europarlamentare (prezență de 4,99%) și 885.

384 la alegerile locale (prezență la vot de 4,89%).

În 2019, la europarlamentare, la ora 9.

00 erau 614.

669, cu o prezență la vot de 3,36%.

La alegerile locale din 2020, ora 9 erau 789.

481 de votanți și o prezență la urne de 4,31%.

08:33Pe parcursul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale, transmite MAI într-un comunicat de presă.

În ultimele 24 de ore, au fost primite 665 de sesizări de incidente electorale, 14% fiind în curs de verificare, potrivit ministerului.

67% dintre sesizări a fost despre continuarea campaniei electorale, 11% au fost despre posibile fapte de corupere a alegătorilor, iar restul au privit alte tipuri de fapte.

Au fost aplicate 97 de amenzi, în valoare de peste 100 de mii de lei și 242 de avertismente.

Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea a 107 posibile infracțiuni.

08:27 VIDEO Marcel Ciolacu a votat la Buzău, moment în care a făcut apel la români să iasă în număr cât mai mare la vot pentru ca cei aleși să aibă o legitimitate cât mai mare.

„Aș dori să fac un apel către toată lumea, indiferent de opțiunea de vot, să vină cât mai mulți români la vot, astfel încât cei aleși să fie legitimi”, a mai spus premierul.

08:10 Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a votat la secția de votare din Balotești, Ilfov, în care este arondat, moment în care a subliniat că a votat „pentru păstrarea valorilor, tradițiilor și a credinței”.

„Am votat pentru dezvoltarea României, pentru o viață mai bună în fiecare comunitate.

Am votat pentru siguranța românilor, pentru păstrarea valorilor, tradițiilor și a credinței, tot ce înseamnă identitatea românească, pentru o Românie puternică într-o Europă unită, pentru parcursul european al României.

Este un drum de la care nu trebuie să ne abatem oricat zgomot se face”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a subliniat că „este un moment decisiv în care trebuie să ne implicăm în viitorul României, în viitorul nostru al tuturor, un viitor care poate să fie al dezvoltării, al siguranței sau poate fi al stagnării și a haosului.

”.

Președintele PNL a îndemnat românii să meargă la secțiile de votare pentru a-și alege viitorii europarlamentari și locale.

„Este foarte importantă prezența la vot, este foarte important cine ne reprezintă la Bruxelles și este foarte important cine ne conduce comunitățiile.

Îi îndemn pe fiecare dintre cetațenii României să mearga la vot și să decidă viitorul țării noastre care trebuie să fie un viitor mai bun”, a completat Nicolae Ciucă.

08:00 Peste 350.

000 de persoane au votat în prima oră de la deschiderea secțiilor de votare, echivalentul a 1,9% din populația cu drept de vot, potrivit datelor de pe prezenta.

roaep.

ro.

Pe lângă datele în timp real prezentate pe site-ul AEP, la sediul Biroului Electoral Central vor fi declarații de presă în care se vor prezenta informații sintetice privind prezența la votat la orele: 10.

30, 13.

30, 16.

30, 19.

30 și 22.

30.

07:35 George Simion, președinte AUR, și Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL pentru Primăria Capitalei, se numără printre primii politicieni care s-au prezentat la urne.

Liderul AUR a votat la Liceul „Gheorghe Lazăr din București” pentru alegerile europarlamentare și va merge apoi în Vrancea pentru a vota pentru cele locale.

„Tot ce ne dorim este un vot corect.

Am ales să votez aici în București la europarlamentare și voi merge în Vrancea, unde am domiciliul, să votez la alegerile locale.

Am votat pentru viitor, am votat schimbarea”, a spus Simion, citat de Euronews România.

Cristian Popescu Piedone a votat imediat după deschiderea secțiilor de votare, alături de fiul său care este candidat la Primăria Sectorului 5.

„Va fi cam complicat azi cu atâtea buletine.

Domnilor, aveți viață grea astăzi”, le-a zis Piedone celor prezenți, potrivit Euronews.

„Sunt probleme cu care se vor confrunta toți oamenii în cursul zilei de astăzi, important e să avem răbdare.

Am eu informații sigure, oamenii o să migreze de la mare și de la munte și vor veni pe ultima sută de metri”.

07:30 Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat, pentru ziua alegerilor locale şi europarlamentare, aproximativ 42.

800 de angajaţi, la nivelul întregii ţări pentru a menţine ordinea şi siguranţa publică şi pentru a asigura măsurile de protecţie a secţiilor de vot.

07:15 Când votează liderii politici? Nicolae Ciucă va vota la ora 08.

00 în Balotești, Ilfov, potrivit PNL.

După 20 de minute, premierul Marcel Ciolacu se va prezenta la secția de votare din Buzău la care este arondat.

Președintele Klaus Iohannis va merge la secția de votare de la Liceul Jean Monnet din București la ora 09.

00.

07:10 În premieră, sunt cinci voturi într-o singură zi: pentru Parlamentul European, primar, consiliu local, președinte al Consiliului Județean și Consiliu Județean.

Totodată, pentru alegerile de astăzi, potrivit datelor AEP, s-au înscris 207.

389 de candidaţi pentru alegerile locale şi 494 pentru cele europarlamentare.

07:00 S-au deschis secțiile de votare pentru alegerile locale și europarlamentare în toată țara.

Românii vor putea vota până la ora 22.

00.

La ora 22.

00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot.

Alegătorii care la ora 22.

00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.

59.

__Persoanele care nu au documente care să dovedească șederea într-o localitate nu pot vota pentru autoritățile locale din respectiva localitate, potrivit legii.

Pot vota cei care au obținut reședința prin viza de flotant, și, opțional, s-au înregistrat în Registrul Electoral.

Pentru alegerile europarlamentare, se poate vota în afara localității de domiciliu, prin înscrierea pe listele suplimentare.

La 3 iunie 2024, Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 mai, este de 18.

978.

908.

La ora 22.

00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot.

Alegătorii care la ora 22.

00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.

59.

Alegerile locale și europarlamentare de duminică, 9 iunie, vin cu o noutate în ceea ce privește programul secțiilor de votare.

Față de alegerile anterioare, programul de funcționare al acestora a fost prelungit cu o oră, până la ora 22:00.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 22:00, față de ora 21.

00, cum a fost la precedentele alegeri.

La nivel național, vor fi aproape 19.

000 de secții de votare pentru alegerile locale și europarlamentare 2024.

În străinătate, unde se va putea vota doar pentru europarlamentare, vor fi 915, un număr dublu față de cel de la alegerile europarlamentare precedente, după cum a explicat Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

Dintre secțiile de votare de la nivel național, 7% (adică 1.

289) se află în Municipiul București, 9% (1.

782) la orașe, 27% (5.

186) în alte municipii și 57% (10.

698) în comune.

Alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință, dacă este cazul:Pe listele suplimentare, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu, pe liste permanente.

La alegerile de duminică românii care vor vota în afara Capitalei vor primi cinci buletine de vot:Alegătorii din București vor primi, la rândul lor, cinci buletine de vot:Partidele și candidații independenți se află pe buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare 2024 în următoarea ordine:1.

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);2.

Alianța Electorală PSD PNL;3.

Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER);4.

Alianța AUR;5.

Partidul Umanist Social Liberal (PUSL);6.

Alianța Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei;7.

România Socialistă;8.

Partidul România Mare (PRM);9.

Partidul Patrioților;10.

Partidul Alternativa Dreaptă;11.

Partidul S.

O.

S.

România;12.

Partidul Diaspora Unită;13.

Candidat independent – Puala-Marilena Pîrvănescu;14.

Candidat independent – Vlad-Dan Gheorghe;Candidat independent – Nicolae-Bogdănel Ștefănuță;Candidat independent – Dumitru-Silvestru Șoșoacă.

Persoanele care nu au documente care să dovedească șederea într-o localitate, nu pot vota pentru autoritățile locale din respectiva localitate, potrivit legii.

Ei vor trebui să obțină reședința, prin viza de flotant, și, opțional, să se înregistreze în Registrul Electoral, potrivit Expert Forum.

Alegătorii care și-au stabilit reședința într-o altă circumscripție electorală înaintea alegerilor locale (localitate) pot face o cerere pentru a vota pe liste permanente în circumscripția respectivă.

La alegerile locale, fiecare localitate este considerată o circumscripție diferită, inclusiv sectoarele Bucureștiului sunt circumscripții diferite.

În iulie 2023 a fost modificată Legea 115/2015, stabilind că alegătorii trebuie să își stabilească reședința cu șase luni înainte de ziua alegerilor, pentru a putea vota la o secție din localitatea respectivă.

Nu există un termen maxim pentru stabilirea reședinței, raportat la data alegerilor, dar există un termen de 45 de zile înaintea datei alegerilor în care alegătorii trebuie să se înscrie în Registrul Electoral.

Un alegător care s-a înscris în Registrul Electoral cu adresa de reședință nu mai poate vota la adresa de domiciliu pentru alegerile respective.

Cu toate acestea, un alegător poate vota și dacă și-a stabilit adresa de reședință dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, ținând cont de perioada de înregistrare de 60 de zile.

Un alegător care are o nouă adresă de reședință înregistrată și nu s-a înscris în Registrul Electoral poate vota pe liste suplimentare în circumscripția respectivă (de reședință, unde are adresa din viza de flotant) sau pe liste permanente în circumscripția unde își are domiciliul (adresa din cartea de identitate / buletin).

Din 2024, votarea la adresa de reședință pe liste suplimentare se poate face doar dacă alegătorul s-a înregistrat la primărie cu cel puțin 60 de zile înaintea datei scrutinului.

Alegătorul respectiv nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința.

Votul multiplu este infracțiune prevăzută de Codul Penal.

Alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie 2024.

Altfel, nu pot vota la alegerile locale.

Dacă au făcut cerere la primărie până pe 25 aprilie pentru a fi înregistrați în Registrul electoral vor vota pe liste permanente, iar dacă nu au făcut această cerere vor vota pe liste suplimentare.

La alegerile europarlamentare, programate tot pe 9 iunie, se poate vota la orice secție de votare din țară sau din străinătate.

Ștampila trebuie pusă în interiorul unui singur patrulater pentru fiecare buletin de vot.

Dacă un buletin de vot va avea, de exemplu, două ștampile în patrulatere diferite (adică pentru candidați diferiți), acesta se va declara nul.

Alegătorii trebuie să pună ștampila cu atenție, pentru a se vedea clar intenția de vot pentru un anumit candidat, astfel încât alegerea sa să fie clară la numărarea voturilor.

Lasă un răspuns